Nagy lábujj (és lábfej) mozgatási probléma

5 héttel ezelőtt, egy gyaloglás során valami történt a jobb lábszárammal és lábfejemmel (nem volt rossz lépés stb.) . A végére nehezen tudtam megemelni lépéskor a jobb lábfejemet és közben furcsa bizsergő érzés volt végig a sípcsontomtól kb 3 centire jobbra, "mintha egy csíkban elzsibbadt volna a lábszáram", végig annak teljes hossza mentén. A lábfej visszafeszítése (sípcsont irányában) csak bizonytalanul ment, a nagy lábujjamat pedig egyáltalán nem tudtam visszafeszíteni. Nyomásra fájt végig az egész ín vagy izom, bár nem vészesen. A lábfejem lefelé feszítése ment rendesen, viszont ilyenkor meg (különösen kinyújtott lábnál) a lábszár és a lábfej találkozásánál a hajlatban éreztem kellemetlen, szúró érzést. Plusz pár napig a nagy lábujjam jócskán érzéketlenné vált. Duzzanat, vörösödés, melegedés sem akkor, sem azóta sem volt. Azonnal pihentetni kezdtem a lábamat. 4-5 nap alatt a lábfejem emelése megint ment rendesen, és már nem fájt a sípcsontomtól jobbra nyomásra, és a lábujjam érzéketlenésge is megszűnt. Sajnos azóta nem volt javulás, különösen az utolsó két hétben nem tapasztaltam javulást. Még mindig megvan a bizsergő érzés a sípcsontomtól jobbra lévő területen. A jobb nagy lábujjamat csak negyed annyira tudom megemelni mint a balt. Megvan az a fent említett szúró érzés is a lábfej-lábszár találkozásánál. Aggódok, hogy 5 hét alatt nem jött rendbe. Hiányzik a sport is. Mi ez? Rendbejön magától vagy gyógyszerezni netalán műteni kellene? Érdemes nyújtanom a lábfejemet/lábujjamat bármilyen irányban? Végezhetek valamilyen kímélő sportot, mint pl kerékpározást vagy úszást ahol nincs igazán szükség a lábfej megemelésére? Esetleg szauna vagy infra lámpázás jót tenne neki? Mennyi idő alatt gyógyulhat meg annyira, hogy tünetmentes legyen, és lassan-fokozatosan elkezdhessek ismét legalább gyalogolni? A minimális fájdalom és a lábujjam nem-emelkedése miatt nem aggódok, viszont attól félek, hogy mozgásra eseteg rosszabbodna, hogy nem tudnám emelni a lábfejemet egyáltalán.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza lábprobléma témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Elmondása alapján megerőltetés lenne a legvalószínűbb, de az 3-4 hét alatt rendeződni szokott. Lehet részleges izomszakadás, következményes bevérzéssel is a háttérben, ahol a vérömleny nyomja az idegeket, inakat és ez okozhat az Önéhez hasonló tüneteket. Mindenképpen azt javaslom, hogy keressen fel egy ortopédiai, vagy baleseti szakrendelést, ahol vizsgálatokat követően pontosabb diagnózist és megfelelő kezelést tudnak adni Önnek.

Kérdés: 2014. március 24., 12:37; Megválaszolva: 2014. március 27., 21:49
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Lábzsibbadás, bevérzés
Kedves Doktor Úr/Asszony! Combtőtől a talpamig zsibbad a bal lábam, pár napja egy fél tenyérnyi lila foltot vettem észre hátul a vádlimon. Van egy...
MRI lelet értelmezése.
Gerinc MRI vizsgálata: a lumbalis lordosis íve kiegyenesedve. Az L.V. csigolya részben sacralisalt. Az ábrázolódó gerinc szakaszon jelentős...
Mi okozhat erős lábujj fájdalmat?
Csontritkulás
Gerincfájdalom
Tisztelt Doktornő! Pár nappal ezelőtt a reggeli ébredés után nagyon merevnek éreztem a nyakam, ezért a fejemet mozgattam jobbra-balra, ami után...