sarokcsont talpi fájdalma

Az elsődleges problémám az volt, hogy mikor új futócipőt vásároltam (normál lábboltozatú csakúgy mint a korábbi cipőim voltak,) azt tapasztaltam a futások alkalmával hogy a jobb bokám kb 2 km után elfárad, erőtlen lesz nem tudok rendesen ellépni a talajtól vele, ezt főleg a bokám külső részén érzem amely nem élesen, kis mértékben fáj is. Amikor elkezdem érezni ezt a bokafájdalmat a talajfogásom instabil lesz és mintha a bokám befelé dőlne és a lábfejem kissé kifelé fordulna. Mindez csak a jobb lábammal fordult elő. Ezért a futást tovább nem erőltettem. Arra gyanakodtam hogy nekem olyan cipőre van szükségem amely a boka befelé dőlését akadályozza meg, de a cipőboltban azt mondták hogy mivel nekem normál lábboltozatom van (és inkább a magas lábboltozat felé hajaz) , illetve a korábbi cipőimmel nem volt gonddom ezért nem ajánlják. A másik problémám ami valószínűleg összefügg a futás közben tapasztaltakkal az az hogy ugyancsak a jobb lábamon a talpam sarok előtti részén lépés közben fájdalmat érzek, melyet már a futás közbeni panaszok megjelenése előtt is éreztem, de csak kis mértékben és nem tulajdonítottam neki jelentőséget, de sajnos egyre jobban fáj, most már sokszor akkor is érzem kissé ha nem állok. 3 hónapja egy olyan munkahelyen dolgozom ahol szinte egész nap járkálok illetve állok, ráadásul egy speciális gyáron belül használt cipőben, amely nem igazán kényelmes. Ez a fájdalom is először munka közben jelentkezett. Így elsősorban erre gyanakodtam, illetve már az utcai cipőm is elég kopott, vékony talpú és kényelmetlen. Az ortopédián egy egyedi lúdtalpbetét használatát javasolták. Tudtommal a lúdtalp az alacsony lábboltozattal függ össze, nekem pedig normál. Kérdésem az lenne hogy a lúdtalp betét javasolt-e, vagy esetleg csak sarokbetét, összefüggés lehet-e a futás közben tapasztaltakkal illetve létezik e valamilyen erősítő gyakorlat a panaszok megszüntetésére? Előre is köszönöm!

Dr. Bogdán Aurél válasza sarok fájdalom témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján elképzelhető, hogy az ízületi szalagok és a láb statikáját biztosító képletek lazábbak az átlagnál. Az sem kizárt, hogy a sarokcsont talpi felszínén csontkinövés és gyulladás van. A lúdtalpbetét nem rossz választás, de ezt ki kellene egészíteni valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő szer szedésével. Ha panaszai 1 hónap alatt jelentősen nem javulnak, akkor további vizsgálatok válhatnak szükségessé.

Kérdés: 2013. október 13., 15:29; Megválaszolva: 2013. október 14., 21:39
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
sarokfájdalom
Tisztelt doktor úr! az achilles inam a sarok tapadásnál be van gyulladva nyomásra nagyon fáj és minden lépésnél, szakemberhez 2 hó múlva tudok...
Sarokfájdalom
Tisztelt Doktornő! Kb. 1 hete kezdődött a bal sarkamban érezhető késszúrásszerű fájdalom! Ez akkor jelentkezik mikor lehajolok vagy a bal...
Sarki burzitisz gyulladás
Tisztelt Doktornő! Sarki burzitisz gyulladásom van, már augusztus óta. Kaptam rá fájdalomcsillapitót, van talpbetétem, sarokemelőm, használtam...
sarok fájdalom
üveg szilánk került a talpamba, nem szették ki helyette levették a sarok csontomat. azóta erösödött a fájdalmam.gerinc betegségem is van. 1_8 ig...
sarokfájdalom nyugalmi állapotban
Tisztelt Doktor úr/nő! Mostanában fáj a sarkam általában mikor többet megyek akkor bejáródik, de mikor pihentetem elég elindulni szúró...