Gerincsérülés utáni gyógytorna

Tisztelt Doktor úr! Ez év május 09-én sportbalesetet szenvedtem, és az akkori kórházi Traumatológus ügyeletes orvos röntgen felvétel után haza küldött, hogy pihenjek és kenegessem a fájó hátrészt. Másfél hónap után a még meglévő fájdalmak miatt újra felkerestem a kórházat amikor is röntgen és Ct vizsgálat után megállapították, hogy Th-XII. csigolya porc. spinosusan ferde vonalú fractura látható. az L- I. csigolya felső zárólemeze behorpadt, töredezett, az elülső-felső perem külön letörött, az L-II. csigolya felső zárólemeze szintén beroppant, az elülső-felső peremszél letörött, kissé előrefelé billent, a vizsgált szakaszon a canalis spinalis szabad. Ezután az idegsebész javaslatára traumás corsette rögzítést kaptam amit három hónapig hordtam. az újabb Ct vizsgálat kimutatta, hogy az L-I-II-es csigolyákon fractura utáni állapot látható a callus képződés még nem kielégítő. A Th-XII-L-I-es csigolyák közötti porcrés magasságában, a discusban kiterjedt vakuum-fenomen látható, a vizsgált szakaszon a canalis spinalis szabad. Kérdésem, hogy elkezdhetem-e gyógytornát és ez a vakuum-fenomen (porckorong pusztulásának látványos velejárója, kis gázgyülemek a megfogyatkozott porc belsejében) okozhat-e problémát a továbbiakban? Fenn áll-e a Teljes 100% felépülést biztosító rehabilitáció lehetősége esetemben? Deréktáji Panaszok jelenleg vannak. Napközben ortopéd gerinc fűzőt viselek még. Köszönettel és üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza gerinc sérülés témában

Vizsgálat nélkül, illetve a CT, röntgen felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján panaszait a csigolya törések és a porckorong érintettség is egyformán okozhatja. A gyógytorna mindenképpen elkezdhető, a javulás mértéke, viszont nem jósolható meg pontosan. Javulás mindenképpen várható, de lehet, hogy a gyógyuláshoz műtétre is szükség lesz a későbbiekben. Pontos válaszért mindenképpen keressen fel egy idegsebészeti szakrendelést.

Kérdés: 2013. október 09., 17:42; Megválaszolva: 2013. október 11., 22:53
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Gerinc sérülés, fog fájni?
05.18.-án autóbalesetet szenvedtünk, megsérült a gerincem, a debreceni Kenézy kórházba szállítottak.egy hét fekvés után traumás fűzőben...
Kez fajdalom
Járásnál ülés fekvés mindenhogy...
Lábfej fájdalom
Láb zsibbadás
Tisztelt Szakértő! Több hónapja fennálló láb zsibbadás miatt lett MR vizsgálat kérése. Segítségét szeretném kérni MR eredmény...