Hirdetés
      • Gerincsérülés utáni gyógytorna

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! Ez év május 09-én sportbalesetet szenvedtem, és az akkori kórházi Traumatológus ügyeletes orvos röntgen felvétel után haza küldött, hogy pihenjek és kenegessem a fájó hátrészt. Másfél hónap után a még meglévő fájdalmak miatt újra felkerestem a kórházat amikor is röntgen és Ct vizsgálat után megállapították, hogy Th-XII. csigolya porc. spinosusan ferde vonalú fractura látható. az L- I. csigolya felső zárólemeze behorpadt, töredezett, az elülső-felső perem külön letörött, az L-II. csigolya felső zárólemeze szintén beroppant, az elülső-felső peremszél letörött, kissé előrefelé billent, a vizsgált szakaszon a canalis spinalis szabad. Ezután az idegsebész javaslatára traumás corsette rögzítést kaptam amit három hónapig hordtam. az újabb Ct vizsgálat kimutatta, hogy az L-I-II-es csigolyákon fractura utáni állapot látható a callus képződés még nem kielégítő. A Th-XII-L-I-es csigolyák közötti porcrés magasságában, a discusban kiterjedt vakuum-fenomen látható, a vizsgált szakaszon a canalis spinalis szabad. Kérdésem, hogy elkezdhetem-e gyógytornát és ez a vakuum-fenomen (porckorong pusztulásának látványos velejárója, kis gázgyülemek a megfogyatkozott porc belsejében ) okozhat-e problémát a továbbiakban? Fenn áll-e a Teljes 100% felépülést biztosító rehabilitáció lehetősége esetemben? Deréktáji Panaszok jelenleg vannak. Napközben ortopéd gerinc fűzőt viselek még. Köszönettel és üdvözlettel

        Dr. Bogdán Aurél válasza a gerinc sérülés témában

        Vizsgálat nélkül, illetve a CT, röntgen felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján panaszait a csigolya törések és a porckorong érintettség is egyformán okozhatja. A gyógytorna mindenképpen elkezdhető, a javulás mértéke, viszont nem jósolható meg pontosan. Javulás mindenképpen várható, de lehet, hogy a gyógyuláshoz műtétre is szükség lesz a későbbiekben. Pontos válaszért mindenképpen keressen fel egy idegsebészeti szakrendelést.


        Kérdés: 2013. október 09., 17:42; Megválaszolva: 2013. október 11., 22:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: