Gerinc MR szerint lebénulhat?

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám a minap volt Mr- vizsgálaton és az eredménye nem tiszta. A szakorvosi értesitésen az alábbi ál: A lumbalis lordosis íve fokozott. TH.XI-es és TH.XII-es csigolyák ventrai felé ek alakban megkeskenyedtek, de állományukban csontoedéma nem láthato. L.II-es csigolya alsó zárolemeze beroppant, környezetében csontoedéma figyelhető meg friss compressió jeleként. Egyebekben a csigolya testek magassága, szerkezete megtartott, a peremeken spondylosis ábrázolodik. Valamennyi lumbalis discusa kissé laposab, dehidrált L.II-L.V között a discuokonkőrkörös érdemi gyöki compressiót nem okozó protrusiók láthatók. A conus az LI. csigolya alsó zárolemezéig ér, jelmenete szabályos. A canalis spinalis átlagos tágasságú A sacroiliacalis izületek megkiméltek. Vélemény: Régi compressió jele a TH,.XI, XII-es csigolyán,. L.II-es friss kezdödő compressioja. Multisegmentalis lumbalis discus protrusió. Édesanyám pánikban van hogy lebénul. Kirrem világositson fel a szakorvosi vélemény jelentéséről. Üdv: Szilveszter

Dr. Puskás Réka válasza gerincprobléma témában

Kedves Kérdező!

Édesanyjának csontritkulása van, ami a csigolyák összenyomásos törésével jár. Korábban már volt összeroppanva csigolyája, de az lehet, hogy nem fájt és nem vették észre. (ez a Th XI és XII csigolya) . Most viszont friss csigolya összeroppanást kapott a 2. ágyéki csigolyán. Ez jelentős fájdalommal jár és nagyon lassan gyógyul meg.

Egyébként a többi csigolya rendben van, kis meszes felrakódások látszanak rajtuk (nem számít) . Valamennyi porckorongja az ágyéki gerincen laposabb, víztartalmuk csökkent. kis kiboltosulások látszanak rajtuk. Minden más rendben van.

Édesanyjának pánikolni felesleges! Ha ezek az elváltozások így maradnak, nem fog lebénulni, de különben sem valószínű. Mindenképpen és most rögtön kezelni kell a csontritkulást, ha eddig még nem történt meg. A súlyos fájdalmak elmúlása után célzott gyógytornát kell kezdeni és folytatni hónapokig. Amíg még van fájdalma és nem elég erős, fent léthez, később csak munkához viseljen gerincfűzőt.

Szép lassan fel fog épülni, olyan lesz mint korábban volt.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2013. szeptember 09., 15:35 ;Megválaszolva: 2013. szeptember 12., 13:41
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
gerincproblémás
Tisztelt Doktorur /Doktorno 34 éves férfi vagyok.a lapockáim kozt a 9-es és a 10-es csigolyám kozott nincsen porc a rontgenfelvételen látni, hogy a...
MR vizsgalat
MR vizsgalat ertelemzeset szeretnem. Tunetek: zsibbado fajdalom jobboldali labba terjedoen ami odaig fajult hogy nem tudtam mar jarni...csontkovacs megoldotta...
Gerinc panaszok
Jónapot kívánok! Azt szeretném kérdezni hogy ha azt írták a leletemre hogy enyhén foagyok? kozott ívű háti kyphosis az azt jelenti görbe...
Porckorongsérv és gyógytorna
Tisztelt illetékes! Gerincsérvem van. AZ lenne a kérdésem, hogy gyógytornával kímélő életmóddal van-e lehetőség arra, hogy a sérv...
Hátam, nyakam, derekam, combom és...
Tisztelt Dr Úr/ Nő! Évtizedek óta fáj a hátam, nyakam, derekam és kb 1 éve a combom, csípőm és a farom főleg éjszaka. MR vizsgálaton...