Fiatalon kopott porckorongok a gerincben

Tisztelt Doktornő, Doktor úr! Gáspár Tamás vagyok, 34 éves budapesti lakos. Fiatal korom ellenére már évek óta gondom van a derekammal. Huzamosabb állás után már fáj, hajlonganom kell, hogy rendbe tegyem. A fájdalom a bal comb külső felére kisugárzik, mintha zsibbadásból térne vissza a láb. Időnként még tüzes szurkálást is érzek a külső részeken. Sokszor előfordul, hogy úgy ébredek, hogy kicsit fáj a derekam, de aztán "bejáródik". Erre azt mondták nekem, hogy idővel csak rosszabb lesz. Emiatt elmentem az OITI-be, az amerikai útra. Ott készítettek egy átfogó MRI-t és egy átfogó röntgent is. Az ottani, nagyon szimpatikus és hozzáértő doktor úr elhűlve látta a porckorongokat (remélem, jó képet csatoltam) . Nem tetszett neki, hogy a has felőli részeken majd' mindegyik fekete (nincs folyadék) , nem párnácska alakúak és has felé több is kitüremkedik. Régen nagyon sokat fociztam, többnyire aszfalton, ezen kívül is sokat sportoltam. Most terveztem visszamenni testedzeni, de a gerincoszlop függőleges terhelésétől mentesítenem kell magam, úgyhogy bukta. A doktorúr azt mondta, hogy akár még futhatok is, bármilyen dinamikus terhelést a szervezet kaphat, csak ne emeljek. Ússzak, bicajozzak és sportoljak. Úszni nagyon nem szeretek, de muszáj lesz, erre valószínű, megerőszakolom magam. Fel fogok továbbá keresni egy jó gyógytornászt, aki a mély hátizmok megerősítésére megtanít gyakorlatokra, hogy a gerincoszlop jobban mentesítve legyen a tehertől. Emellett tudom, hogy vannak különböző porcépítő készítmények (cápauszony-porcból meg jó ég tudja, miből) . Ezekkel kapcsolatban mi a véleménye? Van értelme? Mert hogy létezik ezekből is kismillió szer. Javasol még a fent említetteken kívül egyéb dolgokat, amik segíthetnek? Az orvos, akinél voltam, megbízom benne és szimpatikus is volt, nem őt "ellenőrzöm". Csupán még szeretnék néhány egyéb szakvéleményt is beszerezni; ez ugyanis nem egy olyan dolog, amivel viccelhetünk. Szíves válaszát előre is köszönöm! Gáspár Tamás

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza porckorong témában

Kedves Kérdező!

Tényleg elég kopott állapotban vannak a porckorongjai!

Ezen kívül a csatolt képeken az is látszik, hogy a gerincének normál görbülete kiegyenesedett és az ellenkező irányúba hajlik át az ágyéki szakaszon. Ez komoly rizikót jelent a további porckorong kopásra! Panaszai arra utalnak, hogy a gerinc szalagrendszere is laza, ezért minimális kóros irányú mozgás is létrejön tartós statikus terhelés kapcsán.

A gyógytorna a megoldás, valóban, ahogy ön már ezt nagyon jól látja, azonban ezt majd évekig kell végezni és igyekezzen úgy tornázni (időnként gyógytornászhoz kontrollra is menni) hogy az ágyéki gerinc úgynevezett lordosisa helyreállhasson. Meg kell tanulnia a gerinc helyes használatát is! Ha már panaszmentes, akkor bátran sportolhat, nem muszáj úszni, ha nem szeret.

A porcvédő készítmények hatása a porckorongokra nem bizonyított, nem is tudok ilyen jellegű vizsgálatokról.Viszont a gerinc kisízületeire hatnak a porcépítő gyógyszerek, amennyiben ezek is kopottak (ami nem látszik a csatolt képen, de általában a laza gerinchez csatlakozik a kopás már fiatal korban) . A használatban levő hatóanyagok közül tapasztalatom szerint a kondroitin szulfát napi 800 mg adagjának van olyan hatása, hogy a gerinc kisízületeinek kopásából eredő panaszokat csökkenti és a mozgáskészséget fokozza. 3 hónapig szedjen ilyen készítményt, gyógyszertárban beszerezhetőt és figyelje meg, hogy van-e hatása a reggeli merevségérzésre és általában a pihenés utáni merevségérzést csökkenti-e. Ha igen akkor ez az a hatás amit a porcépítő szerekkel ön elérhet és érdemes ilyesmit szednie.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2013. augusztus 24., 07:46; Megválaszolva: 2013. augusztus 27., 09:26
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Lelet ertekeles
A lumbalis lordosis ive kiegyenesedett, csigilyatestek magassaga megtartott. Az L.ll-lV-V.discusok kp.foku dehidracios jelvesztest mutatnak es dorsalisan kisse...
Lábfájás
Jó napot! Januártol márciusig 3 szor fájt a derekam az elmult, aztán kezte a lábam, sebész megálapitotta viszér tágulat, kaptam gyogyszert, csak nem...
Gerincsérvem van?
Tisztelt Doktornő/doktor úr! Ct vizsgálaton a következővéleményt kaptam: mérsékelt discus protrusio az LIV-V. és LV-SI. résekben, a...
Porckorong?
Kedves Dr.Ur! Erdeklodni szeretnek.39 eves vagyok, post.scheuermann betegseget diagnosztizaltak 1 eve, sokszor faj a hatam, uszni jarok, ha tudok, de...