Pavlik-kengyel miatti hányás, bukás

Tisztelt Címzett! Kisfiamnak pénteken felírtak Pavlik-kengyelt. Azóta nagyon bukós/hányós lett, ez lehet a kengyeltől? Ill. neki születésekor eltört a kulcscsontja, a kengyel nem tesz rosszat neki? A kengyelt az alábbi okok miatt írták fel: "Az acetabulumokon mko. csökkent ályolat, hypoplasias peremsarok látsik. A Menard íveken is megszakadás ábrázolódik." Ez mit jelent pontosan, ill mennyire komoly probléma? A későbbiekben ez mit okozhat nála? Válaszát köszönöm...

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza Pavlik-kengyel témában

Tisztelt Hölgyem!

Pavlik-kengyel a csípőízületi fejletlenség ("csípőficam" enyhébb formáinak) kezelésére szolgál.

Amennyiben a gyermek már 5 hónapos, akkor minden bizonnyal a születéskor létrejött kulcscsont törés már régen átépült. A Pavlik-kengyel helyes felhelyezése esetén a gyermeknek az jellemzően semmilyen panaszt nem okoz.

Az ön által bemásolt lelet inkább Röntgen-leletnek tűnik. A csípőízület fejletlenségének gyanúja esetén, a fejletlenség fokának megállapítására szükséges ultrahang vizsgálat, bár ilyen "idős" korban a röntgen-felvételen is relatíve több csontos elem látható már, mint a korábbi hónapokban. A leírtak alapján az elváltozás súlyossága nem állapítható meg, ugyanakkor felmerül a kérdés hogy a csípőízület esetleges fejletlensége miért nem korábbi időszakban került felismerésre, jóllehet Magyarországon a csípőszűrés a megszületést követően, 4-6 hetesen illetve 3-4 hónaposan szükséges.

Kérdés: 2013. március 10., 18:11; Megválaszolva: 2013. március 20., 23:38
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?