Nyaki gerinc és foramen felvétel értelmezése

Az rtg leleten a következő áll: "A nyaki lordosis mérséklődött. A C III.-VI. csigolyák peremein mérsékelt spondyloticus felrakódások láthatók. A C IV-V. discus rés jelentősen, a C III.-IV. és a C V-VI discus rés kisfokban beszűkült. A dorsalis perem osteophytak és a kisizületi arthrosis mko. a C III.-IV. és a C IV-V. neuroforameneket szűkíti jelentősen. " Azt szeretném tudni, hogy mit jelent ez, mivel lehet a legeredményesebben kezelni, esetleg milyen gyógynövényes gyógyszert érdemes rá szedni, használ-e valamilyen fizioterápia, stb? Érdemes-e ezen a rtg felvételen kívül CT, vagy MRI vizsgálatot elvégeztetni, pontosítanának-e ezek a diagnózison, a kezelés elkezdésén? Köszönöm: Tünde

Dr. Puskás Réka válasza nyaki gerinc témában

Kedves Kérdező!

Lelete azt jelenti, hogy a nyaki gerincének középső és alsó szakaszán kopásos elváltozások láthatók (mészfelrakódások) , valamint a 3.-6 csigolyák közötti porckorongok kopásnak indultak, különösen a 4.és 5. csigolya közötti porckorong. Ennek következtében a csigolyák hátsó peremein csontkinövések jelentek meg és a kisízületek is valamennyire elkoptak, szintén csontos felrakódásokat eredményezve. A hátsó részeken látható csontfelrakódások a 3.-4. és 5.-6. csigolyák közötti kilépő ideggyököket tartalmazó rövid csontos csatornákat jelentősen beszűkítik.

Sajnos, az ilyen mértékben kopott porckorongok sérvesedhetnek is, ezt a röntgen alapján nem lehet megállapítani.

A röntgen felvételeken látható eltéréseket ebben az esetben nem lehet kezelni, de ez nem is nagy baj, mert ha Önnek nem lennének panaszai, akkor senkit sem zavarnának. Kezelni a panaszokat és a tényleges állapotot kell. Gyógynövényekkel szerintem nem érdemes próbálkozni.

A kezelést a panaszok és fizikális vizsgálati leletek alapján kell meghatározni. További diagnosztikus eljárásként az MRI jön szóba, de ha nincsenek ideggyök nyomásra jellemző jelei, akkor nem érdemes sietni vele, inkább a kezelésre kell koncentrálni. A kezelés magában foglalja szükség esetén a gyógyszeres fájdalomcsillapítást, izomlazító és fájdalomcsillapító fizikoterápiát és főleg a gyógytornát, mellyel megváltoztatható a gerinc tartása, és elkerülhetők a további panaszok. Ilyen esetben a manuálterápia is segíthet.

Javaslom, hogy minél hamarabb kezdjék meg a kezelést szakorvos irányításával. Arra, hogy szükséges-e további diagnosztika, fizikális állapota alapján lehet válaszolni.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2013. január 12., 15:31 ;Megválaszolva: 2013. január 18., 08:01
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Nyaki fájdalom
Üdvözlöm! A mai nyaki gerinc röntgenen a következő eredményt kaptam, kérem segítsen értelmezni! Kiegyenesedett nyaki lordosis. A C. V. VI....
Angiológia
Jó napot kívánok. Bal kar/bal láb/bal arcom zsibbad elég sűrűn, szinte minden nap. Olyan problémám lenne hogy voltam részleges koponya CT-n és...
Mi lehet a bajom
Jó estét Dr. Úr. A problémám 2016 június 14 én kezdődött ájulás érzés fejfájás szédülés egyensúly vesztés, mellkasban nyomó érzés...
nyaki gerinc és mellkas szùrás
Nyaki gerinc probléma (állandò nyak és váll fájdalom, kar zsibbadás) miatt kivizsgálás alatt állok. 3 napja hirtelen szùrást éreztem a mellkasom...
Nyaki gerincferdülés, fejfájás...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 19 éves múltam és egyre több panaszaim vannak a nyaki gerincemmel kapcsolatban. Reggelente fejfájásra ébredek, időnként...