Térd, degenerációja okozta meniszkusz szakadás vagy régi meniszkusz szakadás okozta porckárosodás?

2 éve kezdődő lépcsőn járás és guggolás minimális nehézsége miatt 1 éve orvos vizsgált fizikálisan és rtg.-nel: térdben izületi folyadék-, meniszkusz sérülés jele-, ciszta nincs.Elülső asztalfiók mko. 1x poz. Mko. az emin intercond kihegyezett. Torna és Glükozamin hatására panaszaim szinte eltűntek. Kb. 4 hónapra rá koccanásos baleset történt, lábam térdtől lefelé oldalra tekeredett és műszerfalnak nyomódott. Ettől kezdve panaszaim súlyosbodtak. Bal lábam nem tudtam teljesen kinyújtani, guggolás, térdelés esélytelen lett. Egyre jobban fájt, de nem dagadt. Nem mentem orvoshoz, mert bátyám halála miatt a munkába menekültem+3 gyermekem mellett sok a teendő. A fokozódó fájdalmat helytelenül a rossz pszichés állapotommal és nagy terheléssel magyaráztam. Október végén már nem tudtam 5 percnél többet állni, alig tudtam lépcsőzni, menni a fájdalomtól és "nem bírt el" a lábam. Újabb fizikális vizsgálat: térdizületi folyadékgyülem nincs, duzzanat nincs, ciszta nincs.Patella ín hossza átlagos, kóros "Q" szög, patella mediális facetta nyomásérzékeny. Asztalfiók tünet negatív. Flexio-rotatio alatt meniscus sérülésre utaló crepitatio nem keletkezik, fájdalmat jelez. Térdárokban középen nyomásérzékeny resistentia tapintható. Minden más teszt, mozgás negatív volt. UH meniscus szakadást mutatott. Arthroscopia eredménye röviden: 20% leszakadt meniscus eltávolítása, II.fokú porckárosodás, terhelési felszín ép, folyadék nincs. A leírtak alapján egyértelműen megmondható -e, hogy melyik az ok és melyik az okozat: betegség vagy trauma okozta a sérülésem? Combizomerősítő tornán kívül nem sportoltam, túlsúlyom nincs. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Bogdán Aurél válasza meniszkusz témában

A leírtak alapján nem lehet eldönteni, hogy melyik tényező, milyen arányban járult hozzá a panaszaihoz. Az a legvalószínűbb, hogy a meniszkusz szakadása korábbra datálható, és a porckárosodásban is szerepet játszik, akár csak a baleset. Azzal, hogy a szakadt részt eltávolították, megszüntették annak porckárosító hatását. Most a porcerősítő szereken és a szervezeten van a sor, hogy elvégezze, amit szükséges. Ehhez Ön annyival járulhat még hozzá, hogy olyan mozgásokat végez, amely során nincs testsúly a térden, vagy csak minimális. Ilyen az úszás, a kerékpározás. Általában fél-egy év alatt jelentős javulás érhető el.

Megválaszolva: 2012. december 15.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Öregujj törés gyógyulása
Bal térd MR értelmezése, tanácsadás
Porckopás és táplálékkiegészitők
Pattanó ujj műtét után
Hátba nyílaló fájdalom
Sacroileitis, MRI lelet vélemény kérés
Tisztelt Doktornő!, Derékfájdalom miatt röntgen után MRI-re utaltak tovább, ahol az alábbi leírást kaptam: , ,Mindkét oldalon a sacroiliacialis ízületi...