Többször is kifordult a térdem és pattanást hallottam

Kedves Dr. Úr! A bal térdkalácsomban lévő porcot pár éves fájdalom után "megműtötték" Akkor voltam 18 éves. A doktornő akkor annyit mondott, hogy a porcaim olyanok mint egy 80 éves emberé, és ha nem hagyom abba a táncot nem fogom tudni a gyermekemet majd kihordani... Hát nem hagytam abba, mígnem egy edzés alkalmával a térdkalácsom kiugrott a helyéről. Kórház, fekvőgipsz 3 nap pihivel, és menjek vissza hogy nem vizesedett-e fel. Nem hála égnek, így semmit teendőnk nem volt pihentetni. Táncot abbahagytam. Több mint 10 év elteltével, tavaly szilveszterkor a korcsolyapályán elrántottak. Akkor is kiugrott a térdkalácsom. Nagyon fáj, hazabicegtem és felpocoltam. A fájdalom alábbhagyott, nem dagadt fel, csak nem tudtam jó 3 hétig legugolni úgy feszült. Ez a kiugrás megismétlődött nyáron a Balatonba mikor fel szerettem volna ugrani az úszógumira, megismétlődött ősszel amikor a kocsiból szálltam ki (2x is) és megismétlődött a mai napon mikor simán leültem az irodai székemre. Visszahívtam a drnőt aki akkor műtött hogy mit csináljak. Javasolta a rögzített térdvédő megvásárlását és elmondta hogy milyen műtétet kellene elvégezni. Na ebből semmit nem sikerült megjegyeznem olyan gyorsan elhadarta. Kérdem én, nem kellene elöször egy MR-t készíteni, hogy egyáltalán tudjuk mi van ott bent? Ő nem mondta, én meg nem szerettem volna okoskodni, hogy adjon egy beutalót a magán MR-t pedig nem tudom kifizetni. Azért vagyok kétségbe esve, mert hétköznapi mozdulatok alatt egyszer csak fogja magát és a térdkalácsom önálló életre kel... A mai ficamnál, akkorát szólt a csontom vagy nem tudom mim, hogy ilyet én még nem hallottam. Azóta jobb, érzem hogy történt vmi, de tudok menni igaz óvatosan. Doktor Úr véleménye? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Bogdán Aurél válasza térd problémák témában

Vizsgálat nélkül, illetve a korábbi dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján nincs szükség MR vizsgálatra, hisz az elvégzett arthroscopia pontosabb diagnózist ad és adott. És ha már régen olyan rossz volt a porc, akkor most sem várható, hogy jobb legyen, ezért felesleges az MR. Amit ilyenkor érdemes elvégeztetni az említett nagyszámú ficam miatt, az a stabilizáló műtét. Ezzel lehet megakadályozni, hogy a térdkalács többször kificamodjon és a porc tovább károsodjon. Porcerősítő szedése természetesen javasolt, a megmaradt porc kondicionálására.

Kérdés: 2012. december 06., 14:27 ;Megválaszolva: 2012. december 09., 23:32
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Térd Ultrahang
Tisztelt Doktor Úr, Július végi hosszú kerékpártúrát követően állandó térdfájással és térdproblémákkal küszködöm. Sport szinte teljesen...
MRI kiértékelés
Három hete kificamitottam a...
Derékprobléma - MR vizsgálat
Lelet értelmezése