decubitus?

TIsztelt Doktornő/úr! Október 25-én sportolás közben szenvedtem el 5. térdkalács ficamomat, és ráadásul az azonos oldali kezemre is olyan szerencsétlenül estem, hogy könyökficamom is lett. Lábamra toksínt, kezemre 3/4-es gipszet kaptam, először 3hetet mondtak a balesetin rá. Másnap átkötötték az esetleges duzzadás miatt, és 2hét múlvára rendeltek vissza. 4nappal a levétel előtt már igencsak fájt a térdem alatt, gondoltam valami húzza a bőrt, viszket is, volt már ilyen mikor gipszben volt, főleg nyáron volt kellemetlen. De nem hagyott nyugodni annyira égett, és a szemem is elkerekedett mikor vért láttam az ujjamon, ahogy sikerült kicsit megvakarnom. Ezután felfeszítettem a kötést (milyen jól tettem! ) , és újabb sokk ért, ugyanis egy fekete sebet láttam aminek a széle már hámlik, bepánikoltam... A gipszet a balesetin eltávolították, (még ők voltak kiakadva miért nem jöttem előbb, nem tudom hogyan mikor 2végtagom gipszben, szüleim dolgoznak napközben, és különben is, szoros volt az a gipsz, nade hol vagyok én hogy megítéljem mennyire az? ) a papírra ráírták, hogy 3X5 cm-es necroticus hámhiány, és a másik oldalán a lábamnak is 1pici foltban már kezdődött. Szépen lazán bekötözték, betadine stb, de kérdezném, ha visszamegyek 2nap múlva, milyen kezelésre számíthatok? ez valóban decubitus (felfekvés) , mert erről szót se ejtettek, csak azt ismételgették, hogy gipsznyomás. Ki hibázott, a gipszelő, a kötöző, én? és hányad fokú (II. vagy III.-ra tippelek)? lábfejemet jól megmozgatták, azzal nem volt gond. Kell kapnom rá kenőcsöt? Egyáltalán mit tehetek én a seb szép gyógyulásáért? Szeretnék információt kapni (ha máshol nem kap az ember hát itt) , hogy miért jött elő, hogy gyógyul, és milyen kezelés illet meg? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Bogdán Aurél válasza gipszrögzítés témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. leírása alapján természetesen nem decubitusról van szó. Az Ön esetében inkább kidörzsölte a lábát a gipsz a mozgások során. Ha szoros a gipsz az inkább végtag duzzadást, zsibbadást. fájdalmat eredményez. Alsó végtagon, ahol viszonylag vastag lágyrész van, ritka, hogy a gipsz nyomás hatására ilyen sebet okozzon, de természetesen nem kizárt. Ami ilyenkor szükséges a rendszeres kötéscserék, fertőtlenítés és hámosítás. Általában 10-12 nap alatt a seb méretétől és mélységétől függően begyógyul. Víztől óvja, kerülje az izzadást és akkor a kötéscserék hatására meggyógyul.

Kérdés: 2012. november 07., 16:54; Megválaszolva: 2012. november 09., 22:14
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Ágyéki gerincbetegség...
Kedves Doktornő! Férjem (48 éves) problémájával fordulok Önhöz. Hónapok óta tartó bal láb zsibbadással, és fájdalommal küzd, ami egyre...
Hátfájás a jobb lapocka alatt
Visszatérő térdpanasz
2018 májusában a bal térdem artoszkópiája alkalmával egy darabot levágtak a leszakadt meniszkuszból és a combcsonton kopást...
Hát-, fej-, mellkas fájdalom
MR - Nyaki gerinc vizsgálati eredmény...
MR - Nyaki gerinc vizsgálati eredmény: MR eredményem és tudni szeretném pontosan mit is jelent? Mi a következő lépés? Orvoshoz 10 hét múlva...