Kötött mozgás

Tisztelt Dr.! 22éves normál testalkatú férfi vagyok 5 éve kezdődtek a panaszaim: derékfájás, nehéz lehajolás, ill.hosszabb egyhelyben állásnál mindenem fáj.Isk. szűrésen scoliosis-t mondott a dr.:szakorvos nem talált semmit (ekkor még nem éreztem panaszt) .Teltek az évek, öngerjesztő folyamatként a mozgásom merevebb lett, nem megy mélyre hajolás, mozgékonyság. A focival felhagytam, mert másnap fájt a derekam: ülés/fekvés után 5-10m kellett kiegyenesedéshez.Törzsmerevítő gyakorlatokat (most már nagyon kis súlyokkal is) végzek tornász javaslatára, ez talán használ.Elmentem gerincsérvhez hasonló panaszaimmal reumatológushoz, a leleten ez állt: Elsimult fiziologus gerincgörbületek, Lumb gerincmozgások kötöttek.Paralumbizomzat spasztikus. MKo Lasegue 70 fok poz.Csípők térdek szabadok.Kp élénk AV mélyreflexek. Mennel jel mko.neg.Javasolt 2 DLS gerinc, SI betekintő RTG! A RTG leleten ez állt: a gerinc háti szakaszán lapos, S alakú scoliosis, egyenesebb kyphosis látható.Rések nem szűkebbek, csigolyatestek alakilag épek.Gerinc lumbalis szakaszán a lordosis íve laposabb, a rések, csigolyatestek magassága megtartott.Th.XII.csigolyához borda nem csatlakozik.L.V.mélyebben ül.É.V.és S.I.íve variatos.SI izületek rése megtartott, az ízfelszínek simák. A RTG felvétel a reum. szerint nem túl jó, mindegy tornázzak, ússzak.Szokásos.Úsztam több évig, azóta is még úszok, de semmi.Egy tornász szerint hasonlítsak össze egy úszó és egy tornász/testépítő testalkatát, valóban az úszoknak sincs túl jó tartása, az csak mozgásra jó. A csoportos foglalkozáson a gyógytornász szerint semmi bajom: egyedül a hanyatt fekvésben egyszerre felemelt két láb és a biciklizés fájt.Röviden az izmok, annyira nem gyengék.Fizioterápia sem ért semmit.Gyakorlatilag izületropogtató vagyok kiskorom óta, nem erőltetem, egyszerűen derékelfordításól, guggolástól, nyújtózástól ropogok.Érdemes-e valóban képzett "csontkovácsot" felkeresnem? A sok év alatt berögződott rossz tartást pár alkalomtól gyógyítja. Másik? a leletemen lévő tünetek mi a jelentése? Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza mozgásszervi panaszok témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása és a leletei alapján több gond is áll panaszai hátterében. A meglévő gerincferdülése kevésbé terhelhető gerincoszlopot eredményez. A csigolyákon lévő veleszületett és szerzett elváltozások akár fájdalmat is eredményezhetnek. Az úszás és a torna valóban jó dolgok, de elképzelhető, hogy egyéb akár gyógyszeres, akár műtéti megoldás is szükséges a javuláshoz, gyógyuláshoz. Leírásából nem derült ki számomra, hogy járt-e ortopédusnál vagy gerincsebésznél? Ha nem, akkor feltétlen tegye meg! Addig is szedjen valamilyen izomlazítót és nem szteroid gyulladáscsökkentőt.

Kérdés: 2012. október 15., 08:41; Megválaszolva: 2012. október 21., 21:56
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
gerincsérv?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Problémám egy emeléssel kezdődött az év elején.oldalt alulról felfele bal kezemmel emeltem nehéz tárgyat.utánna fájt a...
Végtag zsibbadása
A tüneteim 3hónapja kezdődtek, erős jobb lábfej zsibbadással. Ülő munkát végeztem és aközben jött elö, mászkálásra alább hagyott, esténként...
protrusio disci L. V. foraminalis l. s
protrusio disci L.IV. paramed-pars articularis l.s.. Jelentősen ellaposodott L.IV. és L.V. discus, discolpathia. Spondílosis, degeneratiko Modic IKIK. in...
mozgásszervi betegség II.
Tisztelt Puskás Réka Doktornő! Már 2013.01.22 én válaszolt nekem egy kérdésemre ami Mozgásszervi betegség kapcsán egy ct vizsgálat eredményét...
gerinc és sarok probléma
Tisztelt doktor úr/doktor nő! Az elmult 1éves idöszakban egyre több alkalommal fájt a gerincem és mindkét sarkamba jelentősen erős fajdalmat...