Térdproblémák

Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő lenne. 2007. évben sportolás közben elszakadt az elülső keresztszalagom. 2008. évben végezték a műtétet arthroscopos STD módszerrel, Rigidfix rögzítéssel. Azonban több mint fél éve sportolás után volt, hogy több napig nem bírtam kinyújtani rendesen a lábam, nagyon fájt. Valamint észrevettem, hogy a jobb lábam a balhoz képest "sápadtabb". Az elmúlt két három hónapban nem sportoltam, de akkor is minden este fájdalmaim voltak. A térdemet behajtlítva / több mint 90 fokban/ nem tudom tartani, mivel elzsibbad utána az egész lábam, kinyújtáskor egy kattanást hallok. Porcerősítőt is szedtem. Ezt követően megjelentem az ÁEK ortopédiai rendelésén ahol az orvos vizsgálat során nem észlelt semmilyen elváltozást, majd elmentem MR vizsgálatra, a leletemen az alábbiak olvashatóak: Az elülső keresztszalag pótlásnak megfelelő műtermékek a felvételek értékelését is zavarják. Ilyen műtermék a patella- csúcsnál is megfigyelhető. Emiatt csak az ettől cranial felé eső hyalinporc felszíne ítélhető meg. Ptt a patella porcfelszíne megtartott. A patella szabályos helyzetű. A pótolt ACL graft-ban sávszerű magas jeladás van, de a folytonossága megtartott. Az oldalszalagok épek. A meniscusok alakja, nagységa a norm. variációkon velül ven. Mk. meniscus homogen. A hátsó keresztszalag lefutása, vastagsága és jeladása szabályos. A kérdésem az lenne, mivel a felvétel zavaros lett, a térdemnek így melyik részét nem látták? Valamint, hogy érdemes-e további vizsgálatokra jelentkezni, mivel 24 éves vagyok és nem szeretnék életem végéig térdfájással küszködni. A súlyomban drasztikus változás nem történt, ez nem befolyásolhatja a tüneteimet. Továbbá én úgy tudtam, hogy orvosi fém nincsen a térdemben, valóban az zavarhatta meg a felvételt? Mi lehet a térdemmel? Válaszát előre is köszönöm, Vass Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza térdprobléma témában

Vizsgálat nélkül, illetve a korábbi dokumentációk ismerete nélkül nehéz megfelelő választ adni. Az ilyen műtétek során kerül fém rögzítő anyag a szervezetbe, mely az MR vizsgálatot nehezen értékelhetővé teszi. Igazából a sípcsont térdízületi felszíne nehezen vizsgálható, és nem adható megfelelő vélemény. Ilyen esetben célszerű lenne egy jó ultrahangos szakemberrel ízületi UH-t csináltatni, az is jó információt adhat a térd állapotáról. Ha ez sem tökéletes, akkor nem marad más hátra, csak az ízületi tükrözés. Feltehetően porckárosodás állhat panaszai mögött. Ezt az utat mindenképpen célszerű végigjárni. Egyeztessen kezelőorvosával, vagy keressen fel egy másik ortopédiai szakrendelést.

Kérdés: 2012. szeptember 06., 11:21; Megválaszolva: 2012. szeptember 07., 20:35
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Derékfájdalom
Reumatikus panaszok
Fájdalom érzet a lapockánál és...
MR vizsgálat
Mri lelet elemzése