röntgen lelet

A lelet értelmezését szeretném kérni. a lumb. lordozis ive kiegyenesített. A corpusok kp. magasak.a lumbosacralis rész főleg dorsalisan jelentősen elkeskenyedett.az L.v. szrlvény a fölötte lévőkkel együtt a sacrumon kb.2 mm. nyit dorsal irányba csúszott.az L.IV.V. szelvény ventrális felső peremszélén kis osteophita felrakódás látható. azL.IV. szelvény proc. spinosusának dorsális és caudális peremrézse alatt egy 8x6 mm. es sclerotikus szélű felritkult terület látható. a belek meteoristikusak. köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza mozgásszervi panaszok témában

Tisztelt Kérdező!

A leírás szerint az ágyéki gerinc normális görbülete egyenesebb. A csigolyák

testei közepesen magasak. A legalsó ágyéki csigolyák közötti porcrés hátsó

része keskenyebb (ez valószínűleg a porckorong kopása miatt van) . Az V.

ágyéki csigolya 2 mm-rel hátrább van a keresztcsonthoz képest. A kis

osteophita felrakódás túlterhelésből eredő meszesedés kialakulását jelenti.

Az utolsó előtti megállapítás szerint a IV. ágyéki csigolya hátsó nyúlványán

láttak egy eltérést, egy 8x6 mm-es, meszes szélű, közepén mészhiányos

területet - ez a felvételek nélkül nemigen értékelhető. Amennyiben a lelet

végén nem írt véleményt a radiológus, akkor javasolnám a lelet megbeszélését

a kezelőorvosa és a leletező orvos között, ha ez lehetséges. Én látatlanban

elsősorban túlterhelésből eredő, degeneratív elváltozásra vagy valami más,

jóindulatú eltérésre gondolok a leírásból. "A belek meteoristicusak" - ez

csak annyit jelent, hogy a felvételen az átlagosnál több levegő, gáz

látszott a belekben. Ezt változóan, általában kis mértékben korlátozhatja a

csontfelvétel értékelését, valószínűleg ezért írták le. Nem hiszem hogy van

ennek jelentősége (a belek gázossága függ az étkezéstől, szénsavas italoktól,

folyadékfogyasztástól - van-e esetleg panasza a beleivel kapcsolatban? )

Kérdés: 2012. július 18., 15:04; Megválaszolva: 2012. július 21., 15:59
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Derékfájdalom
Reumatikus panaszok
Fájdalom érzet a lapockánál és...
MR vizsgálat
Mri lelet elemzése