• Szertorna és porckorongsérv

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdv! 20 éves lány vagyok, és 16 éves koromban diagnosztizáltak porckorongsérvvel a lumbaris szakaszon. Nem műtöttek, mert az orvosom ellenezte, mondván hogy nem olyan súlyos. Nem volt zsibbadás, sem érzéskiesés sem izombénulás a lábamban, csak lesugárzott a fájdalom egy évig. 1 év után ami alatt többféle fájdalomcsillapítón "éltem", és szteroidtartalmú gyulladáscsökkentőt is kaptam, megvásároltam a gerincnyújtó készüléket (szintén az orvosom ajánlására) és csodálatosan bevált. Most már elég kb. havi 2x felmennem rá (ez az ami fejjel lefelé lelógat) és gyakorlatilag tünetmentes vagyok, nincsen fájdalom a lábamban. Most jutottam el oda hogy el szeretnék kezdeni sportolni, erősíteni. Eddig sosem sportoltam intenzíven. Elkezdtem táncolni, ír sztepp táncot (7 éves korom óta ezt szerettem volna), féltem nehogy gond legyen a derekammal emiatt, de tünetmentes vagyok még mindig (3 hónapja csinálom). Szeretnék kondizni is, illetve hosszú távon gondolkozom a szertornáról, nyilván nem versenyszerűen hanem hobbi szinten. Az lenne a kérdésem hogy mivel nagy rázkódással jár a szertorna, kockázatos-e ez számomra? Illetve ha igen, milyen gyakorlatokat ne végezzek semmiképpen sem, és mi az ami megengedhető? Optimális ha pár hónapig csak a hátizmomat erősítem hogy a terhelés elsősorban ne a gerincemet érje? Köszönöm a választ!

        Dr. Németh Ágnes válasza a mozgásszervi probléma témában

        Kedves Kérdező! A mostani tünetmentes állapot a rendszeres kezelésnek köszönhető. A panaszok hátterét tekintve nem mindegy azonban, hogy gerincsérv vagy csak porckorong előtüremkedés okozta néhány éve a panaszokat. A gerincsérves folyamatokra jellemző a hullámzó megjelenés. Sokszor évekig nem okoznak panaszt, majd elég egy rossz mozdulat és ismét kiújul. Fiatal korára való tekintettel nyilván a gyógyhajlam is jobb az Ön esetében. Minden olyan mozgásformát ki lehet próbálni, ami a végzése során nem okoz panaszt. A szertorna azonban a speciális mozdulatok miatt eléggé megterheli a gerincet, így inkább más mozgásformák keresését javasolnám. A hátizmok erősítése mindenképpen szükséges. Vannak speciális gyógytornászoktól megtanulható gyakorlatok, melyek kifejezetten a gerinc körüli izmokat erősítik, és ezzel fokozzák a gerinc stabilitását. Emellett a napjainkban elterjedt fitball gyakorlatoknak is van speciálisan hátizom erősítő formája.


        Dr. Németh Ágnes, reumatológus
        Reumatológus Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Németh Ágnes

        Kérdés: 2012. február 26., 15:24; Megválaszolva: 2012. február 28., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.