Van még megoldás?!

Kedves Doktor Nő/ Úr! Édesanyámnak (56 éves) tavaly téli időszakban begyulladt a melle. A háziorvos gyulladásként kezelte, majd emlősebészeti szakrendelésen kiderült hogy emlődaganat. Két biopszia, hasi UH, mellkas röntgen után kiderült, hogy rosszindulatú a daganat. CT kimutatta, hogy mekkora, és hogy a tüdőn és a májon is található egy-egy kisebb daganat. A CT után az onkológus főorvos újabb vizsgálatot írt ki PET-CT-re. Az elmúlt napokban ott is voltunk, eredménye: a kisebb csomó hónalj alól eltűnt, a másik 1 cm-vel nagyobbodott. A tüdőn 7-13 cm-es részt mutatott a gép, a májon nem talált semmit. És a tüdőn kimutattak némi vizet. Múlt héten egy gyomorrontása volt, azóta hány, hasmenése van, nem eszik, elég fakó a bőrszíne. A tegnapi nap folyamán szállították kórházba kiszáradás veszélye miatt belgyógyászatra. A PET-CT eredménye alapján a kezelőorvos azt mondta hogy a csontok gyengék, és a rák átterjedt oda is. Jelenleg a rákos megbetegedése gyógyszert nem írtak fel, csak a Vargastem tablettát szedi C-vitaminnal 2 hónapja. Kérdéseim a következők lennének: - A PET-CT-re miért volt szükség, miért nem lehetett megkezdeni a kemoterápiás kezelést? - Ezek után mit lehet vele csinálni, megműteni? Vagy kemoterápia? Egyik oldalon egy onkológus azt írta nem nekem, hanem válaszai között volt másnak, hogy ha tüdőn is van daganat, akkor ha abbahagyják a kemót ott kezd el növekedni, ezért a műtét felesleges. - Ezek a tünetek az áttét tünetei? Van esély még a továbbélésre vagy csak hónapok vannak hátra? Nagyon kíváncsi vagyok a válaszokra, mert már 3 hónapja csak ilyen olyan vizsgálatra járunk és semmilyen kezelést nem kap. És érdekelne a túlélés esélye is, akár milyen fájó is a válasz. Van hátra még idő egy jobb életminőség reményében tünetmentesen, vagy már készüljünk fel egy közelgő rosszra? Megtisztelő válaszait előre is köszönöm, és kérem csak őszintén írja meg véleményét. Üdvözlettel: Giák Tímea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Katalin válasza a mellrák témában

Kedves Hozzátartozó, sajnos az Édesanyja nagyon komoly beteg. Talán sejtették, mert említik 2 hónapja szed táplálékkiegészítőt. A PET CT gondolom a kemoterápia előtti pontos helyzet felmérés céljából történt. Műtétre azért nem került sor, mert a betegség felismerésekor már voltak távoli áttétek, bizonytalan máj, tüdő, csont...Ez már IV.stádium, az áttétek bizonyítása vagy kizárása céljából készült a pontosabb specifikusabb kivizsgálás-PET CT. A beteg édesanyja viszont talán több okból, gyomorrontás, máj- vesefunkciók romlása vagy a betegség előrehaladottsága miatt kényszerül infúziós kezelésre. Fontos lenne tudni a szövettani mintavételek eredményeit - a tűmintavétel leletét, történt-e hormon receptor státusz feldolgozás, kaphat-e antihormon kezelést-ezt mindenképpen az onkológussal tisztázni kell. A csontérintettség miatt szóba jön a biszfoszfonát kezelés is. A IV.klinikai státusz rossz kimenetelű, meggyógyulás nem lehetséges, csak a beteg általános állapotának ill.tüneteinek javítása jön szóba. A betegség kimenetele ilyenkor rövid, a kétéves túlélés ritka. Üdvözlettel dr. Molnár Katalin

Kérdés: 2011. október 19., 14:13; Megválaszolva: 2011. október 20., 22:56
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal