Öröklött mellrák

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 29 éves nő vagyok, ez év márciusban 14 x7 mm –es rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak a bal mellemben, számos kisebb-nagyobb cisztával együtt. A mellmegtartó műtétre április végén került sor. A szövettan tripla negatív, Grade 3-as eredményt mutatott ki magas Ki-67 értékkel, megjegyzésben a következő kifejezésekkel: invazív ductus carcinoma, papillaris carcinoma, neuroendocrin differenciálódás. A vizsgált 4 nyirokcsomó áttétmentes volt, a sebészi szél ép, viszont a tumor legnagyobb átmérője már makroszkóposan 24 mm, mikroszkóposan 28 mm volt. Múlt héten ért véget a kemoterápia, amely 6 Doxorubic-Taxotere kezelésből állt. A sugárkezelés jövő héten kezdődik. Sok negatív véleményt hallottam a sugárkezelésről, hogy többet árt mint használ. Még nincs gyermekem, 2-3 év múlva viszont szeretnék, így nagyon elbizonytalanodtam a kezelést illetően. Ön mennyire látja szükségét a sugárkezelésnek az én esetemben? Mivel édesanyámnál 4 éve diagnosztizáltak szintén tripla negatív daganatot, ezért a kezelőorvosom genetikai vizsgálatot is kért, ennek eredménye 2-3 hét múlva várható. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben bebizonyosodik a genetikai hajlam, lehetőség lenne –e mindkét mell amputációjára, az esetleges kiújulás megakadályozása érdekében? Mik ennek az orvosi és jogi lehetőségei? Óriási testi-lelki megpróbáltatás volt ez a néhány hónap, szeretném a minimálisra csökkenteni a kiújulás kockázatát. Köszönöm, hogy időt szakított levelem elolvasására, válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Igen fiatal korban, 28 évesen "tripla negatív" emlőrákja van.

Mivel itt nincs igazán pontosan támadható céltábla (se ösztrogén hormon kötő-helyek, de progeszteron-hormon kötő helyek, se HER2 receptor nincs a daganatsejtek felszínén) , ezért az esetleg már a keringésben lévő daganatsejtek miatt kemény kemoterápiára van szükség. Ezt is megkapta. Az emlőben a 28 mm-es mikroszkópos méret mellett maradhattak daganatsejtek is (hiszen a NEM eltávolított emlőszövetben nem tudjuk, hogy maradt-e néhány sejt, erről a területről NINCS mikroszkópos információnk) , az egész emlőt sugárkezeléssel szokás kezelni a helyi kiújulás kockázatának csökkentése érdekében.

Egyébként tripla negatív 28 mm-es daganatnál inkább az egész érintett emlő eltávolítása lenne szükséges, és akkor nem kellene a maradék emlőt sugárkezelni.

Édesanyjának is háromszoros negatív emlőrákja volt. Ez bizony felveti a genetikai eredetet, ezért az emlődaganatok növekedését eredeti feladata szerint gátló BRCA1 és BRCA2 gén ("tumor szuppresszor gének") esetleges kórosságát, "mutációját" mindenképpen javasolt megvizsgálni - a Ön jövőjének és majdani gyermekei jövőjének pontosítása és a feladatok megtervezése érdekében. Ha ezek a gének hibásak, akkor nagy valószínűséggel emlő- és / vagy petefészek- és esetleg egyéb daganatok keletkezhetnek a gén-mutációkat hordozó egyénekben.

Ne reménykedjen, hogy 2-3 héten belül megkapja az eredményt, mert kis hazánkban ez 3-4 hónapot (! ) szokott igénybe venni - hogy miért, azt ne tőlem kérdezze.

Tehát: A jelenlegi beteg emlő tekintetében inkább teljes emlőeltávolítást végeznék egy második műtéttel - és akkor a sugákezelés nem lenne szükséges. Hogy az ellenoldali emlővel mi történjék, az a génumtációtól függ. Ha a BRCA1/2 gének kórosak, akkor bizony meg lehet gondolni a másik (az egyelőre ép) emlő "profilaktikus" eltávolítását is, hiszen óriási a kockázata, hogy előbb-utóbb ott is daganat keletkezik majd. Ezt el lehet halasztani a gyermekek megszületése, a kisgyermekek nevelése, a "családalapítás" utáni időszakra, de utána (40-45 éves kor körül) mindenképp meg kell gondolni. Génmutáció esetén addig a nagyon sűrűn elvégzett szűrés mammográfiával, ultrahanggal és mágneses rezonanciával szükséges.

Hogy a laikus barátok, amatőr ismerősök a sugárkezelést "inkább károsnak tartják, mint előnyösnek", avval meg ne törődjön. Magyarországon a focihoz, meg a rákhoz mindenki ért. Végülis felelősségvállalás nélkül könnyű dumálni a levegőbe, hiszen nem róluk van szó, hanem Magáról.

Jobbulást! Nem irígylem.

Kérdés: 2011. szeptember 19., 17:30; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 10:26
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Van e áttét?
Mennyi esélye van?
Tartós mellfájdalom okai
Mellrák diagnózis értelmezése