• Mellrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr úr/Dr nő! Mellrákot diagnosztizáltak,6 tac kezelés után pet ct negativ. post-kemoterápiás hatásokat mutató emlő,residualis DCIS komponenssel,invaziv daganatszövet nélkül,tumormentes bőrrel összefüggésben.Legkisebb ép szél posteior1mm. ypTis(35mm) ypN0 (0/14)M0 Postchemoterápias hatasokat mutató DCIS esetén a hormonreceptor statusz ER70% (QS.8) PgR neg HER2 neg Ki67 1% alatt. Mi a véleménye a leletek alapján.Előre is köszönöm Ildikó

        Dr. Molnár Katalin válasza a mellrák témában

        Kedves Hölgyem, A szövettani lelet nagyon reményteljes, a műtét előtti kemoterápia tényleg nagyon hatékony volt. Az onkológiai utókezelés a kezdeti stádiumtól is függ,valamint attól,hogy részleges vagy teljes mell eltávolítása történt-e. Valószínűleg emlőmegtartó műtétről van szó, ilyenkor a műtét utáni irradiáció szóba jön és szükséges. A kemoterápia a műtét előtti stádiumtól és az első mintavétel szövettani leletétől is függhet - mielőtt műtét előtt megkezelték,fontos volt tudni a szövettant,ebből bizonyos rizikó tényezők ismeretében akár a kemoterápiás utókezelés is szóba jöhet. Az életkor és a hormonális státusz is nagyon fontos. A menstruáló nőknél amennyiben ER poz. a szövettan antihormon kezelés javasolt,5 évig hasfalba adott injekció és tabletta is szóba jön. Jelenleg a kemoterápia következtében nem menstruál,de amennyiben a menstruálása visszatér,az antihormon kezelésről el lehet gondolkodni. Keresse fel a sugárterápiás és onkológus szakorvost,akik mérlegelik majd a szövettani eredményeket és az elmondottak figyelembe vételével a teljes gyógyuláshoz segítik. Üdvözlettel dr.Molnár Katalin


        Dr. Molnár Katalin
        onkoradiológus

        Dr. Molnár Katalin
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 10., 13:48; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 17:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés