Mellrák utáni hormonterápia

Tisztelt Onkologus Doktor Ur/Holgy! 2010. Majusaban lumpectomian estem at. A negativ sentinel ellenere 4 honalji nyirokcsomot vettek ki. A daganat ER pos, Grade II volt, invasive ductual carcinoma. A 14 alkalmas sugarkezeles utan hormontherapiat irtak elo, amit a Letrozol 2, 5-el kezdtem, de a komoly mellekhatasok miatt 2 honapja (3 evvel a menopausa utan! ) Tamoxifenre cserelt az orvos. Ez rosszabb, mint az elozo: alvasavarok, huvelyi verzes, kezfajdalom erosodese (korlatozott hasznalati kepesseg) , depresszio (siras) , szedules, allando faradtsag. Egy honapot vartam egy idopontra, hogy elmondjam az orvosnak, nem tudom ezt a gyogyszert tovabb szedni, mire kozolte velem: "Ez mar nem az en gondom, a mi feladatunk csak a mutet volt." Igaz, felevente controll az Oncologian, de ott sem csinaltak azota sem semmilyen vizsgalatot. A GP altal vegzett (kikonyorgott) verteszt kimutatta, hogy veszesen keves a D-Vitamin a veremben. Csak a helyzet atlathatosaga miatt kerdezem tisztelettel Ontol, hogy mennyit artok magamnak vele, hogy abbahagytam a hormontabletta szedeset, amitol (2 hete) sokkal jobban vagyok? Milyen szazalekban csokkentheti az osztrogenblokkolas a mellrak kujulasat, mert 100 %-ban megakadalyozni nem tudja? Mik a kilatasaim a hormonteherapia nelkul? Ja es a HER2 tesztet el sem vegeztek, ez az angol egeszsegugy. Szives valaszat elore is koszonom. Tisztelettel Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Szokás szerint itt sem tudom a daganat pontos méretét, szövettanát, a 4 kivett nyirokcsomó szövettanát, stb, mert "véletlenül sem" írja le.

Általánosságban tudok csak ilyen módon válaszolni.

Ha egy endokrin-érzékeny (ER pozitív) emlődaganatos beteg nem szedi az anti-hormon kezelést (legyen az Letrozol, vagy Tamoxifen) , az nagyon sokat árthat magának. Butaság.

Endokrin-érzékeny daganatokban (in hormone-sensitive tumours) az endokrin kezelés kb. felére csökkenti a kiújulások kockázatát (risks of recurrencies) , azaz nagyon nagy bátorság a kezelés elhagyása.

El kellene viselni az endokrin kezeléssel járó (komoly klimaxos) mellékhatásokat.

Mert még mindig jobb, mint a rák kiújulása.

Egyszerűen nem értem, hogy HER2 vizsgálatot miért nem csináltak.

Írjon részletesebbet!

Kérdés: 2011. március 06., 13:45; Megválaszolva: 2011. március 10., 11:10
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Van e áttét?
Mennyi esélye van?
Tartós mellfájdalom okai
Mellrák diagnózis értelmezése