Mellrák után gyermek

Tisztelt Dr.úr! Pár éve már Írtam önnek (36 éves vagyok 6éve műtöttek mellrákkal kemot, sugarat kaptam, majd zoladexet 5 évig.Kérdésem, hogy lehet-e még gyermekem, és ha igen a kezelések hatással lehetnek-e a baba egészségére illetve az én állapotomat befolyásolhatja-e a terhesség.! ) Azóta is negatív minden eredményem. A menstruációs ciklusom normális. Az onkológusomnak nincsenek ezzel kapcsolatban tapasztalatai.Csak annyit mondott, hogy a gyermeket fel is kell nevelni.És nagy az esélye, hogy a hormon változás miatt kiújulhat a daganat.Tanácstalan vagyok és lassan 39 éves.Kérdezném, hogy vannak-e ezzel kapcsolatban tapasztalatai? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

36 éves, rendszeresen menstruál a hormon-érzékeny emlőrákból való gyógyulás óta.

Teljesen nyugodtan vállalhat gyermeket.

A gyermek szempontjából:

Nem lesz egyáltalán több a leendő gyermek "veleszületett", vagy "örökölt" betegségeinek száma, mint az átlagos.

Az anya szempontjából:

Nem több, hanem KEVESEBB az emlőrák kiújulásának kockázata - mint ezt több (leginkább svédországi) felmérés igazolta. Tehát éppenhogy nem tiltott, hanem inkább JAVASOLT a terhesség kiviselése.

Ennek az az elmélete, hogy a terhesség alatt megváltozik a nő hormonháztartása, de ezek a hormon-szintek éppen további hormonkezelés-szerűen, azaz jótékonyan hatnak.

A gyakorlatban többszázas, többezres beteganyagokon ez bizonyítva is van. Most hirtelen nem tudok pontos adatokat idézni, mert néhány napig külföldön voltam - és százával gyűltek össze az e-mailjeim - de megtalálhatók valahol az interneten, később talán megkeresem (pl. graviditas after breast cancer, breast cancer survivorship, vagy ilyesmiket kell keresni) .

Magam is eltöltöttem néhány hónapot Stockholmban ösztöndíjasként - igaz, hogy a 80-as évek elején -, és akkor Arne Wallgren doktor direkt rábeszélte az emlőrákból gyógyult fogamzóképes asszonyokat egy terhesség vállalására.

Hirtelen ennyi, hajrá!

Kérdés: 2011. február 01., 16:32; Megválaszolva: 2011. február 08., 21:02
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2