Mellrák után gyermek

Tisztelt Dr.úr! Pár éve már Írtam önnek (36 éves vagyok 6éve műtöttek mellrákkal kemot, sugarat kaptam, majd zoladexet 5 évig.Kérdésem, hogy lehet-e még gyermekem, és ha igen a kezelések hatással lehetnek-e a baba egészségére illetve az én állapotomat befolyásolhatja-e a terhesség.! ) Azóta is negatív minden eredményem. A menstruációs ciklusom normális. Az onkológusomnak nincsenek ezzel kapcsolatban tapasztalatai.Csak annyit mondott, hogy a gyermeket fel is kell nevelni.És nagy az esélye, hogy a hormon változás miatt kiújulhat a daganat.Tanácstalan vagyok és lassan 39 éves.Kérdezném, hogy vannak-e ezzel kapcsolatban tapasztalatai? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

36 éves, rendszeresen menstruál a hormon-érzékeny emlőrákból való gyógyulás óta.

Teljesen nyugodtan vállalhat gyermeket.

A gyermek szempontjából:

Nem lesz egyáltalán több a leendő gyermek "veleszületett", vagy "örökölt" betegségeinek száma, mint az átlagos.

Az anya szempontjából:

Nem több, hanem KEVESEBB az emlőrák kiújulásának kockázata - mint ezt több (leginkább svédországi) felmérés igazolta. Tehát éppenhogy nem tiltott, hanem inkább JAVASOLT a terhesség kiviselése.

Ennek az az elmélete, hogy a terhesség alatt megváltozik a nő hormonháztartása, de ezek a hormon-szintek éppen további hormonkezelés-szerűen, azaz jótékonyan hatnak.

A gyakorlatban többszázas, többezres beteganyagokon ez bizonyítva is van. Most hirtelen nem tudok pontos adatokat idézni, mert néhány napig külföldön voltam - és százával gyűltek össze az e-mailjeim - de megtalálhatók valahol az interneten, később talán megkeresem (pl. graviditas after breast cancer, breast cancer survivorship, vagy ilyesmiket kell keresni) .

Magam is eltöltöttem néhány hónapot Stockholmban ösztöndíjasként - igaz, hogy a 80-as évek elején -, és akkor Arne Wallgren doktor direkt rábeszélte az emlőrákból gyógyult fogamzóképes asszonyokat egy terhesség vállalására.

Hirtelen ennyi, hajrá!

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2011. február 01., 16:32; Megválaszolva: 2011. február 08., 21:02
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Tisztelt Doktornő! 52 éves nő vagyok jelenleg kemoterápiás kezelés alatt állok agressziv melldaganattal neoadjuváns kéz elés folyik....ismét az Ön...
Lyuk nélküli mellbimbó?
Kedves Doktor Úr! Igazából nem magamnak kérdezek, hanem egy ismerősömnek. Második gyermeke születésénél (és az elsőnél is) sem tudott...
Emlő ciszta
Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy 6 napja vagyok túl egy jobb emlői ciszta leszívásán ami 2.3 mm volt. Az eltávolítás után az az oldali...
Emlőbiopszia2
Kedves Doktor Nő! A múlt hėten mår irtam Önnek,a 19 ėves lånyom mellėben csomò,tėmåban.Köszönöm a segìtő vålaszt.Azota a biopszia helyėn a...