Her-2 pozitív mellrák gyógyulás

Kedves dr. Nagykálnai Tamás doktor úr! Tegnap adott válaszára további megjegyzéseim vannak, ezért ismét írok Önnek. Mivel a megjegyzéseim beírásakor a múltkori levelezés nem jelent meg, ezért jelen kérdéseim után mellékelem a múltkori levelezést a jobb megérthetőség szempontjából. Úgy látom, hogy az a mondatom, miszerint csak 10 a kilencedik hatványon mennyiségű daganatsejt mutatható ki műszeresen heves indulatot váltott ki Önből. Valóban ez a kimutatási határ nagyon magas ma még, azonban az indulatok önmagukban ezen nem segítenek, a kimutatási határt érzékenyebb műszerek alkalmazásával lejjebb kellene vinni, hogy a daganatképződés korábban felismerhető legyen. Azonban az „élve-boncolás” helyett szerintem a tumormarker vizsgálata nem segítené jobban a gyógyulás nyomonkövetését? Amint az kérdésemben is megírtam, én a vérvizsgálatot és így a tumormarker vizsgálatot hiányolom abban az onkológiai centrumban, ahová járok.. Több emlőrákos ismerősöm van, akiknek rendszeresen megállapítják a tumormarkerét. Éppen ezért azt gondoltam, hogy átmegyek egy másik centrumba, ahol tumormarkert is vizsgálnak, és így az állapotom jobban ellenőrizhető lenne. Mi erről a véleménye? Azt senki sem hiszi, hogy az orvosok tök hülyék, mint ahogy a betegek sem azok. Különös tekintettel a magasan képzett, egyetemet végzett emberek megtanultak úgy gondolkodni, hogy különbséget tegyenek a helyes és hamis állítások között. Nem hiszem, hogy az internetről általánosságban ki lehetne jelenteni, hogy ott csak butaságokat írnak. Vagy Ön nem tartja autentikusnak a Patika Magazin, a Magyar Rákellenes Liga, Her2, Rákgyógyítás, Webbeteg vagy Daganatok, stb. internetes hírportálokat (ez utóbbiban Ön is videonyilatkozatot adott)? Ami a sugárkezelés másodlagos daganatképző hatását illeti Kahán Zsuzsanna (SZTE Onkoterápiás Klinika, Szeged) „Az emlőrák kezelése I. Sugárterápia” előadásában olvastam, hogy a sugárterápia lehetséges mellékhatásai a következők lehetnek: Tüdő: pneumonitis, radiogen fibrosis, Szív: ISZB, AMI, Másodlagos tumorok: tüdőrák, nyelőcsőrák, leukemia, sarcoma, bőrtumorok, ezenkívül lymphoedema és plexus brachialis: paresis is előfordulhat. Ismeri ezt az előadást? Mert, ha nem, szívesen elküldöm Önnek. Ön szerint nem hihetők Kahán Zsuzsanna megállapításai? Egy régebbi levelezésünk alkalmával azt írtam Önnek, hogy a Valmidex filmtabletta gyógyszerismertetőjében azt olvastam, hogy karcinogén, amire Ön azt válaszolta, hogy ez hülyeség. Ha a lehetséges mellékhatások között az is szerepel, hogy méhtestrákot okozhat, akkor ez nem azt jelenti, hogy karcinogén (magyarul daganatképző)? Múltkori levelezés: Kedves dr. Nagykálnai Tamás doktor úr! Már többször leveleztünk januári mellműtétem óta és Ön kétszer is azt prognosz-tizálta, hogy teljesen meg fogok gyógyulni a 11 mm-es HER-2 pozitív 100%-osan ösztrogén-érzékeny mellrákomból. Május 18-án azt írta, hogy a végleges gyógyulás esélye 90% és 100% között van. Mit jelent a 90%? Milyen a gyógyulás lefolyása, mikor gyógyul meg teljesen az ember? Öt évet szoktak a gyógyulásra mondani, pedig ez csak tünetmentességet jelent és a mellrák ezután is visszatérhet. Hogyan érzékel-hető a gyógyulás mértéke, ha a XIV. kerületi onkológiai centrumban csak jövő februárban végeznek először kontrolvizsgálatokat és vérvizsgálat akkor sem lesz. Olvastam, hogy csak 10 a kilencedik hatványon mennyiségű daganatsejt mutatható ki műszeresen. Ez nagyon nagy szám és ez alatti mennyiség sem hiszem, hogy egészséges állapot lenne. Ön azt írta, hogy Herceptin injekciót fogok kapni és aromatázgátló tablettát. Csak Valmidex tablettát írt elő az orvos, Herceptin injekciót nem. Ajánlotta ezenkívül a Culevit tabletta szedését. Kemoterápia szerencsére nem kellett. Sugárkezelés viszont volt és azóta fáj a mellem (a műtéti heg és a mellbimbó). Nem okozott a sugárzás másodlagos daganatot a mellemben, nem azért fáj? Ezenkívül nem lesz később tüdő és szív károsodásom a sugárzás miatt, mert azt olvastam, hogy a sugárzás a szívet és tüdőt is károsítja. Mennyi sugárdózist jelent egy mammográfiai vizsgálat? Mert attól nagyon óvják a betegeket, miközben a sugár-kezeléskor jó sok dózist kap az ember. A 13 tumormentes nyirokcsomó eltávolításával kapcsolatban azt írta, hogy enyhe nyiroködéma előfordulhat, de súlyos nyiroködéma biztosan nem lesz. Az esetleges enyhe nyiroködémát megtudják majd gyógyítani? Nem fogok belerokkanni? Kedves 63 éves emlőrákos nőbeteg. Jónéhány kérdést föltett. Például az egyik kérdés: mit jelent a 90%? A 90% az 90%-ot jelent, ezt nehéz jobban elmagyarázni. Vagy azt kérdezi, hogy milyen a gyógyulás lefolyása. Hogyhogy milyen? A gyógyulás azt jelenti, hogy nem lesz többé baja az emlőrákjával. Az 5 éves TÜNETMENTES túlélést szoktuk általában gyógyulásnak nevezni a daganatoknál. Ez nem jelenti azt, hogy más betegsége nem lehet, viszont azt én nem tudom megjósolni. Bizony-bizony, csak néhány százezer sejtből álló gócocskákat lehet kimutatni a szokásos vizsgáló eljárásokkal, Ön tud jobbat? Például élveboncolás? Hogy miért nem adnak Herceptin utókezelést, azt kérdezze meg a kezelőorvosától. A Valmidex helyes. Bizony, a szívet és a mellhártyát is éri némi sugárzás, egész pici dózisban. Erre is kérdezem: tud jobbat? Mert ha tud, mondja már el nekünk - tök hülye orvosoknak is. A sugárzás valóban okozhat daganatokat (lásd Hiroshima, Csernobil, stb.). Ez a célzott adag viszont nem okoz. Kérdezi, hogy nem fog-e belerokkanni a kezelésekbe. Nem fog. A rákba - kezelés nélkül - belehalna, a maga szavaival élve enyhén szólva "belerokkanna". Fel a fejjel, ne túl sok internetet olvasgasson. Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

63 éves nőbeteg emlőrák. Végigböngésztem hosszú levelét. Köszönöm, hogy kioktat. Csak akkor miért tesz fel százezer kérdést, ha mindent jobban tud? Egyre-kettőre próbálok válaszolni, valószínűleg sok hibát fog ezekben is találni. Például: A "tumormarker", mint olyan nem alkalmas daganat kimutatására. Követésére inkább. Lehet, hogy az Ön által végtelenül autentikusnak tartott XY Magazin ezt írja, csakhogy ez nem igaz. Sok beteget láttam sajnos rákban haldokolni, de a tumormarkere ezeknek is a "normális" tartományba esett. Volt, akinél az egekben volt, de az látszott egyébként is. Kahán Zsuzsa doktornő az egyik legnagyobb emlőrák-szakértő kicsi hazánkban. Bármilyen véleményével, írásával egyetértek. Újra kérdezi a 90%-ot, hogy ez mit jelent. Újra elmondom, hogy a 90% az 90 százalékot jelent. Más: Ki a csuda merné megígérni, hogy 5 év múlva tünetmentesen élni fog az illető beteg, azaz 100%? És ha közben autójával karambolozik a balatoni autósztrádán? Tényleg az onkológus prognózisa volt a rossz? Hogy saját kezelőorvosa miért nem ad Herceptint, azt talán tőle kellene megkérdezni, nem tőlem. Mondjon már nekem egy olyan betegséget (és itt elég komoly betegségről, rákról van szó), ami 90- és 100 százalék között gyógyítható. A sugárkezelés (sugárzás) rákot okozhat, újra elmondom, Csernobil, Hiroshima, stb. De: a helyi kiújulás kockázatát a felére csökkenti emlőmegtartásos műtét utáni emlőrákban. Tud jobbat? Közölje velem, megyünk a svéd Akadémiához a Nobel díjért. Stb. Stb. Egyébként állok szívesen továbbra is rendelkezésére, de ne az orvosokat (különösen ne a magamfajta öreg csotrogányokat) utálja a betegségéért, a betegség az maga eléggé utálatos. Mi csak próbálunk egy kicsit érteni hozzá, és segíteni azokon, akik most vannak benne. Mi is leszünk - vagy voltunk benne. Nekünk is lehet, családunkban is van (volt). Ezért küzdünk, harcolunk ellene, ezért próbáljuk megérteni azt az embert, aki éppen küzd. Ön is küzdjön, mert ez is kell hozzá. Kézcsók

Kérdés: 2010. augusztus 21., 11:22; Megválaszolva: 2010. augusztus 26., 12:13
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal