Preventív mellműtét...

Tisztelt Doktor Ur/No 26 eves atlagon feluli mellmeretekkel megaldott lany vagyok. Csaladomban mar szamos mellrakos eset fordult elo, es a vizsgalatok szerint en is hajlamos vagyok a mellrakra. Tobbszor talaltam a melleimben mar csomot/csomokat, amelyeket minden esetben eltavolitottak, ugyanakkor legutoljara a szovettan rakmegelozo allapotot mutatott. Az orvosom a csaladi anamnezis es az en kortortenetem ismereteben felvetette a ketoldali megelozo jellegu mellamputacio lehetoseget... Azt mondja, hogy igy jelentosen csokkentheto lenne a mellrak kialakulasanak veszelye. Felek a mellraktol, de attol meg meg jobban, hogy tenyleg szukseg lesz arra, hogy 26 evesen levagjak mindket nagy, formas mellem... On mit javasol, mit tenne a helyemben?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

26 éves nő, mellrák örökséggel. Egy: mi bizonyítja, hogy mellrákra "hajlamos"? Volt genetikai vizsgálat a családban? BRCA1/2 gének mutációjára (elkorcsosulására) gondolok. Mert ha volt ilyen igazolt génmutáció, akkor valóban elég nagy a valószínűsége, hogy előbb-utóbb emlőrákot kap. Ha meg nem volt ilyen vizsgálat, akkor honnan veszi, hogy "hajlamos"? Kicsi hazánkban minden 9-ik nőnek előbb-utóbb emlőrákja lesz. Minden hajlam nélkül. Ez egy ilyen gyakori betegség. Kettő: Gyönyörű melleit nehogy megoperáltassa, csak akkor, ha tényleg van BRCA ("BReast CAncer") gén-hiba. Akkor viszont valóban el kell gondolkodni a kérdésen. Egyébként ilyen műtétet (kétoldali profilaktikus emlőeltávolítás) csak igazolt gén-mutáció, tehát komoly veszélyeztetettség esetén végeznek. Kézcsók

Kérdés: 2010. augusztus 21., 01:04; Megválaszolva: 2010. augusztus 26., 12:14
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal