Mellrák műtét szövődmény

T. Orvosszakértő!

Január közepén műtöttek mellrákkal és ennek során 13 tumormentes hónalji nyirokcsomót is eltávolítottak. Azóta a felkaromban és néha a könyökömben is szorítást érzek, amelyek a napi rendszeres kargyakorlatok alkalmával kissé enyhülnek, de nem szűnnek meg. Nagyon félek a nyiroködémától, bár egy brosúrában azt olvastam, hogy ez a mai műtéti technikával már ritkán következik be. Ha a nyirokcsomókat eltávolítják, a nyirokrendszer finom hálóján hegesedések keletkeznek, amelyek akadályozzák az érintett nyirokerekben a keringést. Mivel azonban az érhálózat nagyon sűrű, ez önmagában nem jelent nagy problémát, mivel a hegesedett területek keringését a többi ér átveszi, de ha a nyirokkeringés nagymértékben károsodik, nyiroködéma alakulhat ki. Azt is olvastam, hogy átvágásra kerülhetnek egyes érző, ill. mozgató idegek, valamint vér- és nyirok-erek. A nervus intercostobrachialis bőrideg érintettsége a kar mediális részén okozhat, néha hetekig, hónapokig fennálló érzészavart. A nervus thoracodorsalis sérülése a m. latissimus dorsi bénulását, a nervus thoracicus longus pedig a m. serratus anterior érintettségét (scapula alta) eredményezi. A kis vér- és nyirokerek megszakadása pedig nyiroködémát eredményezhet. Most sugárterápiát kapok, ami a lejjebblévő nyirokcsomókat is érinti, de az orvos szerint ez nem fokozhatja a nyiroködéma veszélyt. Ez tényleg így van?

Kérdésem az, hogy a felsorolt tünetek nyiroködéma veszélyére utalnak, vagy pedig idegi sérülésekre. A helyzet javulhat-e, vagy rosszabbodhat amellett, hogy minden előírt óvintézkedést megteszek a nyiroködéma elkerülésére (mindennapi kartornával együtt) .

Válaszát köszönve   63 éves beteg

 

Dr. Plósz János válasza mellrák témában

KEdves Kérdező!

Látom, hogy nagyon otthon van a témában, részletesen leírja a tudnivalókat - gondolom, az internet-ről, meg brossúrákból..

A váll-kar tornáztatása alapvetően fontos (új, kisegítő erek képződhetnek) a karduzzanat megelőzésére.

Az érintett oldali kar belső felszíne érzéketlen, de ugyanakkor érzékeny, zsibbadós is marad egyszerre ("paraesthesiás" lesz) .

Tökéletes már soha nem lesz, ebbe bele kell törődni, de lassan javulni fog - mert a természet az egy csoda.

Egyet viszont nem értek: miért sugárkezelik a hónalját, ha onnan 13 nyirokcsomó el lett távolítva, és mindegyik negatív volt?

Ha így áll a helyzet (0/13 axilláris nyirokcsomó) , akkor nem indokolt a hónalj sugárkezelése, sőt tilos, mert fokozza a lymphoedema valószínűségét.

Sajnos nem írja a daganat nagyságát, jellemzőit, hormon-receptor és HER2 státuszát, ezért az emlőrákjáról nem tudok nyilatkozni.

Jobbulást!

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2010. május 06., 12:03; Megválaszolva: 2010. május 06., 12:03
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Van e áttét?
Jó napot kívánok.szeretnem öntől megkérdezni hogy anyukámnak a leletei alapján van e áttét, és hogy milyenek a gyógyulási esélyei.tisztelettel...
Mennyi esélye van?
Jó napot! Az a problémám, hogy a barátnőm mellrák miatt van kórházban. Sajnos bővebb információt nem tudok. Mennyi esélye van, hogy életben...
Tartós mellfájdalom okai
Tisztelt Doktor! Már lassan egy éve fáj a bal mellem bal oldala, időnként elmúlik, de nem vettem észre, hogy a havimmal lenne kapcsolatban, bár van...
Mellrák diagnózis értelmezése
Tisztelt Doktornő! 2015. Októberében mellrákot diagnosztizáltak nálam. Műtét útján eltávolították a daganatot, azóta túl vagyok 4...
Mellrák, avagy vegyek még tartós...
Tisztelt Doktor Úr! December 17-én műtöttem rosszindulatú emlődaganat miatt, a mellem negyedét távolították el. A műtétkor a sentinel...