• Mellrák műtét szövődmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T. Orvosszakértő!

        Január közepén műtöttek mellrákkal és ennek során 13 tumormentes hónalji nyirokcsomót is eltávolítottak. Azóta a felkaromban és néha a könyökömben is szorítást érzek, amelyek a napi rendszeres kargyakorlatok alkalmával kissé enyhülnek, de nem szűnnek meg. Nagyon félek a nyiroködémától, bár egy brosúrában azt olvastam, hogy ez a mai műtéti technikával már ritkán következik be. Ha a nyirokcsomókat eltávolítják, a nyirokrendszer finom hálóján hegesedések keletkeznek, amelyek akadályozzák az érintett nyirokerekben a keringést. Mivel azonban az érhálózat nagyon sűrű, ez önmagában nem jelent nagy problémát, mivel a hegesedett területek keringését a többi ér átveszi, de ha a nyirokkeringés nagymértékben károsodik, nyiroködéma alakulhat ki. Azt is olvastam, hogy átvágásra kerülhetnek egyes érző, ill. mozgató idegek, valamint vér- és nyirok-erek. A nervus intercostobrachialis bőrideg érintettsége a kar mediális részén okozhat, néha hetekig, hónapokig fennálló érzészavart. A nervus thoracodorsalis sérülése a m. latissimus dorsi bénulását, a nervus thoracicus longus pedig a m. serratus anterior érintettségét (scapula alta) eredményezi. A kis vér- és nyirokerek megszakadása pedig nyiroködémát eredményezhet. Most sugárterápiát kapok, ami a lejjebblévő nyirokcsomókat is érinti, de az orvos szerint ez nem fokozhatja a nyiroködéma veszélyt. Ez tényleg így van?

        Kérdésem az, hogy a felsorolt tünetek nyiroködéma veszélyére utalnak, vagy pedig idegi sérülésekre. A helyzet javulhat-e, vagy rosszabbodhat amellett, hogy minden előírt óvintézkedést megteszek a nyiroködéma elkerülésére (mindennapi kartornával együtt).

        Válaszát köszönve   63 éves beteg

         

        WEBBeteg szakértő válasza a mellrák témában

        KEdves Kérdező!

        Látom, hogy nagyon otthon van a témában, részletesen leírja a tudnivalókat - gondolom, az internet-ről, meg brossúrákból..

        A váll-kar tornáztatása alapvetően fontos (új, kisegítő erek képződhetnek) a karduzzanat megelőzésére.

        Az érintett oldali kar belső felszíne érzéketlen, de ugyanakkor érzékeny, zsibbadós is marad egyszerre ("paraesthesiás" lesz).

        Tökéletes már soha nem lesz, ebbe bele kell törődni, de lassan javulni fog - mert a természet az egy csoda.

        Egyet viszont nem értek: miért sugárkezelik a hónalját, ha onnan 13 nyirokcsomó el lett távolítva, és mindegyik negatív volt?

        Ha így áll a helyzet (0/13 axilláris nyirokcsomó), akkor nem indokolt a hónalj sugárkezelése, sőt tilos, mert fokozza a lymphoedema valószínűségét.

        Sajnos nem írja a daganat nagyságát, jellemzőit, hormon-receptor és HER2 státuszát, ezért az emlőrákjáról nem tudok nyilatkozni.

        Jobbulást!


        Kérdés: 2010-05-06 12:03:56; Megválaszolva: 2010. május 06., 12:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: