• Nem terhességgel összefüggő mell váladékozás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

        36 éves vagyok. Menstruáció alatt barnás váladék szivárgott a melleimből. Mammográfia és UH vizsgálaton megállapították, hogy sok apró mészárnyék és 3-4 mm-es ciszták vannak a melleimben. Egy 7 mm-es cisztából - melynek falában szintén mész volt -, mintát vettek és a mellváladékokkal együtt citológiára küldték. Mindhárom eredmény C2 lett, de aggasztónak találom a részletes eredményben leírtakat:

        "Helyenként szemcsés, helyenként egynemű eosinophil váladékban habos cytoplasmájú histiocyter jellegű sejtek, továbbá barnás szemcsés pigmentet tartalmazó histiocyter sejtek, un. siderophagsejtek mellett degeneratív jeleket mutató ductalis hámsejtek és sejtcsoportok, továbbá csupasz ductalis hámsejtmagok észlelhetők. Mindemellett szokványosnál nagyobb mennyiségben figyelhetők meg eosinophil leukocyták. Háttérelemként vér alakos elemei is észlelhetők. "

        "Kevés vvt, kevés lymphocyta, valamint mérsékelt számban ductushámsejtek és sejtcsoportok vannak részben apocrin metaplasiaval. Más jellegű sejt, vagy atípia nem látható."

        Orvosom szerint gyulladás állhat a háttérben, ennek okát kell még galactographiával kideríteni (első alkalommal nem sikerült a kontrasztanyagot betölteni), addig semmilyen gyógyszert, kezelést nem írt elő. Félek, nehogy komolyabbra forduljon a dolog.

        Elmagyarázná, kérem, mit takar a citológia eredménye és Ön milyen további vizsgálatokat, terápiát alkalmazna?

        Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a emlő témában

        Tisztelt Kérdező!

        A cytológiai vizsgálat során az emlőállomány átalakulásával keletkeő cystákra jellegzetes sejteket találtak. Egyik leírásban sincs szó rosszindulatú dagantról, nincs aggodalomra okot adó erednény. Az átalakult emlőállomány a panaszok kiindulási pontja. További vizsgálat nem visz előrébb. A cysták méretét rendszeresen ellenőrízni kell. Ha növekednek, vagy a váladékozás továbbra is fennáll, az érintett terület sebészi kimetszése szükséges. Ez jelenit a végleges megoldást. Járjon rendszeresen ellenőrzésre.


        Kérdés: 2010-02-23 21:32:23; Megválaszolva: 2010. február 23., 21:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.