• Mellrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr!

         

        Én egy 25 éves, egészséges nő vagyok.

        Édesanyám anyukája fiatalon, (44) évesen ment el, emlőrákja volt.

        Édesapám lánytestvéréről pár éve kiderült, hogy szintén e betegségben szenved.

        Szerettem volna elmenni mammográfiai vizsgálatra, mert azt olvastam, hogy a rákra való hajlam öröklődik, és anya-lánya-lánya esetében is magas a kockázati tényező.

        Azt mondták az orvosok, hogy még fiatal vagyok egy ilyen (-drága-? ) vizsgálathoz, és adott esetben tévesen diagnosztizálhatnak csomókat a mellemben. Javasolták, hogy a vizsgálatokkal várjam meg a majdani gyermekeim megszületését.

         

        Háttérinformációként leírom, hogy nem érzek semmi féle betegségre utaló jelet, egészségesen táplálkozom és sokat sportolok.

        3 éve nem dohányzok -előtte 3 éven át viszont változó intenzitással szívtam a "koporsószöget".

        7 éve szedem a Yadine típusú fogamzásgátlót- nem tudom lehet-e ez bármire negatív befolyással..?!

         

        Kérdésem annyi lenne, hogy a fent leírt életkörülményem jogosan ad-e okot aggodalomra, vagy Ön szerint is érdemes lenne egy korai vizsgálat?

         

        Köszönettel! V.

        WEBBeteg szakértő válasza a mellrák témában

        tisztelt Kérdező!

        Ebben az életkorban nem a mammográfia az elsőként választandó vizsgálat eljárás. A helyes választás az emlőkről készített ultrahang. Végezzen önvizsgálatot rendszeresen és keressen fel emlőszakrendelést. Tekintettel az előzményekre a gondozásba vétel indokolt.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-09 21:38:12; Megválaszolva: 2010. február 09., 21:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: