Hálás köszönet Dr. Nagykálnai Tamás onkológus Főorvos Úrnak.

Ismét nagyon köszönöm gyors és számomra nagyon szimpatikus válaszát!

Még mindig nem tudtam mindent leírni, bár nem tudom mennyire fontos a műtéttel és az azt követő hist. eredménnyel kapcsolatban. Az emlőablatio babérmetszés alakban  történt. A hist. eredménnyel kapcsolatban annyi megjegyeznivalóm van, hogy a daganatsejtek egész az emlő alsó quadránsáig kiterjedtek. Azt szeretném kérdezni, hogy a HER 2 érzékenység csak az emlőre érvényes? Nem tudom van-e már arról tapasztalat, hogy a Herceptin adjuváns kezelés után mennyire biztos, hogy később nem alakul ki metastasis? Elnézést, ha elcsépelt a kérdés!   Én valőszínű hogy jól reagáltam az operáció előtti Neoadj. kezelésre, mert a szövettanban leírták, hogy néhány daganatsejtek átalakultak fibrocystás sejtekké. Ez gondolom jót jelent a továbbiakra nézve. Azért mindig félve megyek a kontroll vizsg-ra, de szerintem ez normális reakció. Visszatérve a legfontosabbra én is úgy tevezem, hogy keresek egy Plasztikai sebészt és megbeszélem a lehetőségeket. Mégegyszer nagyon szépen köszönöm, hogy ismét foglalkozott velem tisztelettel és köszönettel Probst Tiborné

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza mellrák témában

Kedves Kérdező!

"Neoadjuváns" gyógyszeres kezelést olyanor szoktak adni, amikor a betegség gyógyítható, de az azonnal végzett műtéthez képest a gyógyszeres kezelés utáni műtét során várhatóan jobb lesz a helyzet a helyileg kiterjedt daganat műtéti megoldásához. Tehát az Ön esetében is erről lehetett szó. Hosszú távon azonos értéke vany a műtét előtt adott és a csak műtét után adott (neoadjuváns, illetőleg adjuváns) kezeléseknek, tehát a túlélés várható százalékát nem befolyásolja lényegesen a gyógyszernek a műtéhez képest számított beadási időpontja

Másrészt:

Mindig azt kérdezik: "mennyire biztos, hogy nem alakul ki metsztázis HER2 ellenes kezelés után"? Ez így nem jó kérdésfeltevés.

Úgy lenne helyesebb a kérdés, hogy pl.: mennyivel csökken a kiújulás (áttét-képződés) kockázata? Angolul: "risk of recurrence".

Tudniillik a kockázat mindig ott van, csak a kérdés az, hogy mennyi (hány százalék)?

Megfelelő hosszúságú Herceptin kezelés után egy adott HER2 pozitív daganat kiújulási kockázata lényegesen (csaknem a felére) csökken.

Nem rossz, mi?

De kockázat azért marad.

Tehát nem tudom azt mondani, hogy ennyire, vagy annyira biztos.

Az újabb és újabb ismeretek birtokában újabb és újabb helyekről támadjuk ezt a nyavalyás rákot, kicsi lépésenként haladva. Remélhetőleg pár évtized (! ) múlva lesznek olyan komplex kezelési programjaink, hogy a kiújulás kockázata csaknem a nullára csökkenthető.

Egyelőre még nem itt tartunk.

Reméljük, hogy Ön a véglegesen meggyógyuló kategóriába esik.

KézcsókÜdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2009. június 15., 09:41; Megválaszolva: 2009. június 15., 09:41
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat