Hálás köszönet Dr. Nagykálnai Tamás onkológus Főorvos Úrnak.

Ismét nagyon köszönöm gyors és számomra nagyon szimpatikus válaszát!

Még mindig nem tudtam mindent leírni, bár nem tudom, mennyire fontos a műtéttel és az azt követő hist. eredménnyel kapcsolatban. Az emlőablatio babérmetszés alakban  történt. A hist. eredménnyel kapcsolatban annyi megjegyeznivalóm van, hogy a daganatsejtek egész az emlő alsó quadránsáig kiterjedtek. Azt szeretném kérdezni, hogy a HER 2 érzékenység csak az emlőre érvényes? Nem tudom van-e már arról tapasztalat, hogy a Herceptin adjuváns kezelés után, mennyire biztos, hogy később nem alakul ki metastasis? Elnézést, ha elcsépelt a kérdés!   Én valőszínű, hogy jól reagáltam az operáció előtti Neoadj. kezelésre, mert a szövettanban leírták, hogy néhány daganatsejtek átalakultak fibrocystás sejtekké. Ez gondolom jót jelent a továbbiakra nézve. Azért mindig félve megyek a kontroll vizsg-ra, de szerintem ez normális reakció. Visszatérve a legfontosabbra én is úgy tevezem, hogy keresek egy Plasztikai sebészt és megbeszélem a lehetőségeket. Mégegyszer nagyon szépen köszönöm, hogy ismét foglalkozott velem tisztelettel és köszönettel Probst Tiborné

WEBBeteg szakértő válasza mellrák témában

Kedves Kérdező! "Neoadjuváns" gyógyszeres kezelést olyanor szoktak adni, amikor a betegség gyógyítható, de az azonnal végzett műtéthez képest a gyógyszeres kezelés utáni műtét során várhatóan jobb lesz a helyzet a helyileg kiterjedt daganat műtéti megoldásához. Tehát az Ön esetében is erről lehetett szó. Hosszú távon azonos értéke vany a műtét előtt adott és a csak műtét után adott (neoadjuváns, illetőleg adjuváns) kezeléseknek, tehát a túlélés várható százalékát nem befolyásolja lényegesen a gyógyszernek a műtéhez képest számított beadási időpontja Másrészt: Mindig azt kérdezik: "mennyire biztos, hogy nem alakul ki metsztázis HER2 ellenes kezelés után"? Ez így nem jó kérdésfeltevés. Úgy lenne helyesebb a kérdés, hogy pl.: , mennyivel csökken a kiújulás (áttét-képződés) kockázata? Angolul: "risk of recurrence". Tudniillik a kockázat mindig ott van, csak a kérdés az, hogy, mennyi (hány százalék)? Megfelelő hosszúságú Herceptin kezelés után egy adott HER2 pozitív daganat kiújulási kockázata lényegesen (csaknem a felére) csökken. Nem rossz, mi? , De kockázat azért marad. Tehát nem tudom azt mondani, hogy ennyire, vagy annyira biztos. Az újabb és újabb ismeretek birtokában újabb és újabb helyekről támadjuk ezt a nyavalyás rákot, kicsi lépésenként haladva. Remélhetőleg pár évtized (!) múlva lesznek olyan komplex kezelési programjaink, hogy a kiújulás kockázata csaknem a nullára csökkenthető. Egyelőre még nem itt tartunk. Reméljük, hogy Ön a véglegesen meggyógyuló kategóriába esik. KézcsókÜdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. június 15.

Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek

Van e áttét?
Jó napot kívánok.szeretnem öntől megkérdezni, hogy anyukámnak a leletei alapján van e áttét, és hogy milyenek a gyógyulási esélyei.tisztelettel k.éva. a...
Melldaganat
Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni 2016.09.02-án egy csomót vettem észrr a bal mellemben UH, MRI, mintavétel és visszajött, hogy rosszindulatú....
Mennyi esélye van?
Jó napot! Az a problémám, hogy a barátnőm mellrák miatt van kórházban. Sajnos bővebb információt nem tudok., Mennyi esélye van, hogy életben maradjon 17...
Tartós mellfájdalom okai
Tisztelt Doktor! Már lassan egy éve fáj a bal mellem bal oldala, időnként elmúlik, de nem vettem észre, hogy a havimmal lenne kapcsolatban, bár van, hogy...
Áttét a tüdőbe -, mennyi a túlélés...
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Édesanyámat, aki most 56 éves még 2013-ban diagnosztizálták mellrákkal. Levették az egyik mellét és kapott is kemoterápiát,...
Mellrák diagnózis értelmezése
Tisztelt Doktornő! 2015. Októberében mellrákot diagnosztizáltak nálam. Műtét útján eltávolították a daganatot, azóta túl vagyok 4 kemoterápiás kezelésen és...