• Mit csináljak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr!   Abba szeretném kérni a véleményét, hogy mi legyen a további teendőm. Egy éve csomot vettem észre a bal mellemben.ezt vizsgálattal is igazolták, tavaly februárban nézték, akkor c3 szövettanom lett. mérete 16*10*10 a jobban38*11 ebből akkor nem vettek mintát. Novemberben visszahivtak akkor a balból core biopsziát vettek, az daganatmentes a jobbol c1 eredmény lett.Onkologiára küldtek, és elvégezték a szükséges vizsgálatokat amik mind negativak lettel. A team on ugy döntöttek nem nyulnak hozzá. A héten megint voltam vizsgálaton   a bal oldali változatlan a jobb oldali 43*10 lett ebből most vettek biopsziát a doktornő szerint jóindulatuak fél év mulva kontrolálni kell persze a biopszia eredményét még meg kell várni.DE az onkologián a doktor ur kiakarja vetetni, igaz ő már az elején ismondogatta de a teamon nemet mondtak akkorrá. A mammográfián most sem mondták mütét , követni kell.  ezt irták a papirra is. Nem tudom kire hallgassak. 39 éves vagyok nem szedek fogamzásgátlot és a vérzésem is rendezett.  Köszönöm válaszát: Aniko            

        WEBBeteg szakértő válasza a emlő témában

        Kedves Anikó!

        39 éves, hormon-működése rendben.
        Megpróbálom összefoglalni:
        A bal emlőben tavaly február óta változatlan valami van (C3 citológia). Valószínűleg élesen határolt, körülírt valami lehet, bár ezt nem írja. Ez szinte biztosan jóindulatú, mert nőtt volna, ha akart volna. Ehhez nem nyúlnék.
        A jobb emlőben tavaly február óta egy kissé növekedett (de eredetileg is elég nagy, 38 mm-es volt, most 43 mm) valami van. Itt sem írja a képalkotó véleményét: éles határú, körülírt elváltozásról van-e szó? Folyadék van-e benne, vagy tömör (cysta, vagy fibroadenoma)?
        A biopszia eredménye sajnos még nem ismert.
        Meg kellene várni, illetve meg kellene sürgetni, hogy ne kelljen addig sem idegeskedni, szorongani. Ha finomtű biopszia (aspirációs cytológia) volt, akkor 1-2 napon belül meg van az eredmény. Ha core-biopszia volt, akkor 1-2 héten belül illik az eredményről a beteget tájékoztatni.
        Más:
        Két vélemény ütközik: az egyik kivetetné a csomót, a másik csak rendszeres megfigyelést ajánl.
        Ha jóindulatú lesz a sejttani mintavétel eredménye, akkor valóban két lehetőség van: kivenni, vagy otthagyni és figyelni.
        Az elég nagy méret és a lassú növekedés miatt én inkább az eltávolítás mellett lennék. Miért izguljak még éveken, évtizedeken át, hogy mi a fene növekszik szép lassan a mellemben?
        De: a mintavétel eredményének birtokában gondoljuk át megint a dolgot!

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        Dr. Nagykálnai Tamás
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-06 23:28:17; Megválaszolva: 2011. október 05., 10:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: