• Emlő rosszindulatú daganata C5090

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor úr! A nagymamám zárójelentését és Ct leletét szeretném, ha korrektül megmagyarázná.Szeretném, ha leírná mire számíthatunk és ön mit olvas ki a leletekből. A tüdejével is van gond, mert meglehetősen fullad? A nagyi jelenleg túl van 41kemoterápián heti TAX protokoll szerint(01.fázis). Most átállították gyógyszeres kezelésre(Famos 2, 5mg), mert a vérképe vészesen leromlott. A gyógyszerről is szeretném kérni a véleményét.CT lelet:Az elülső-felső mediastinumban, döntően a bal oldalon a sternum és az aortaív között elhelyezkedő, a sternumot részben destruáló kóros lágyrészképlet kiterjedése számottevően nem változott (volt Ct.2014.02.24., 06.06-án)kb 5, 7x2cm harántátmérőjűnek mérhető a trachea bifurcatio szintjében mérve(SL-128). Az elváltozás a mellkasfali izomzattól nem különíthető el, ventralisan egy korábban 0, 5x1, 1cm-es, -jelenleg 1, 5c1, 1cm-es lágyrész megvastagodás látható(SL-131). A felső-elülső mediastinumban a középvonaltól jobbra az aortaív szintjében retrosternalisan egy 7mm-es góc látható.Intrapulmonalisan körülírt szerkezeti eltérés nem azonosítható.Pleuralis folyadék nincs. Supra-infraclavicularisan kóros nyirokcsomó nem ábrázolódott. A jobb hilusban lévő 16mm-es nyirokcsomó, a subcarinalis nyirokcsomó érdemben nem változott. A bal rekeszív jelzetten magasabban áll. A szív, pajzsmirigy lebenyek:jó. Az isthmusban és a bal lebenyben leírt apró hypodenzitások figyelhetők meg.Zárójel.röviden:Bronchoscopia:bal oldalon a lingua területén szűkület van, KEFE cistológiai történt, nem volt informatív. Mellkas CT:elülső mediastinomban6x2x4cm- es lágyrészképlet volt látható, mely a fali pleurával összefüggött.Bal oldalon subpleurálisan az5-ös segmentumban egy 8mm-es, 9-es segmentumban 16mm-es kerek lágyrészképlet megfigyelhető.7-es segmentumban kis athelectasia.Jobb tüdőfél intact volt.VATS beavatkozással bal oldali lingulát eltávolították pleura biopsiat végeztek.Szövettanból emlőca.met.igazolódott, high grade, ER: 90%, PgR:100%poz.HER2 neg. Ki 67 50% pleuráról is metast.

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

        A leírásból kiderül, hogy a nagymamának emlőrákja van (amit a C5090 kódból látok csak), de hogy melyik a sok közül, azt nem írja le a kérdező. Kb. hány éves a beteg? Történt műtét? Történt sugárkezelés? Mi volt a részletes szövettan? Ilyen módon általában találgatni vagyok kénytelen, mert nem tudom a betegség természetét. Amit viszont leír, az egy előrehaladott, mellkasban, mellhártyán áttétes daganat (a "sternumot is részben destruáló"), ami tehát a szegycsontot is érinti. Kezelhető, de végső gyógyulásra nem lehet számítani. A Famos gyógyszerről: ez egy hormontabletta, de mivel az eredeti tumor hormonérzékenységét (szövettani részleteit) nem írta le a kérdező, így nem lehet válaszolni. Dr. Nagykálnai Tamás


        Kérdés: 2014. október 29., 18:41; Megválaszolva: 2014. november 18., 15:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.