frissen operalt mellrakos beteg szovettani ertekelese

Kedves Doktor Úr! 57 éves édesanyámat április 17-én műtötték mellrákkal (amelyet mammográfián március közepén fedeztek fel), az egyik mellének negyedéből vágtak ki egy rosszindulatú daganatot. A szövettani eredmény szerint ép széllel és nincs áttét a nyirokcsomókban. Szeretném kérni, hogy a feltöltött szövettani leletet röviden értékelje, mert egy laikus számára nehezen értelmezhető. Mit jelent a gyakorlatban, hogy a Nottingham Index Prognózis szerinti negyedik osztályba került? Ön milyen kezelést javasolna a szövettani lelet alapján? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

Az emlőjéből 35 mm-es rosszindulatú daganatot távolítottak el. A Nottingham Prognosztikai Index-et azért alakították ki kb. 30 éve, hogy a mikroszkópos látvány alapján pontozni lehessen az egyes daganatokat. A 4, 7-es szám alatt ott látható a magyarázó táblázat, mely szerint a Mama daganata a mérsékelt prognózisú csoportba sorolható (sajnos nem a legjobb, de nem is a legrosszabb). Ezt vastag betűkkel jelzi is a táblázat. Sajnos nincs a daganatsejteken ösztrogén receptor (ER=0%), nincs progeszteron receptor (PR=0%), és nincs növekedési faktor receptor (HER2 negatív) sem. Ezért az ilyen daganatokat "tripla negatív" daganatoknak nevezzük. Ilyen esetekben nem tudjuk speciálisan, célzottan csak a daganatsejteket gyógyszeresen támadni, hiszen nincs a felszínükön különleges fehérje ("receptor"), ami érzékelné az ellene kifejlesztett gyógyszert. Ezért csak általánosan sejt-mérgező ("citotoxikus") anyagokat tudunk használni, azaz kemoterápiát, abból is leginkább a platina-tartalmút. És az emlőt mindenképpen sugárkezelni kell. Van viszont egy jó hír is: az őrszem ("szentinel") nyirokcsomóban nem volt daganatsejt, és ez biztató. Jobbulást! Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. május 07., 11:27; Megválaszolva: 2014. május 14., 21:34
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal