Csontizotóp vizsgálat szükségessége

Tisztelt Dr. Nagykálnai Tamás! 65 éves nőbeteg vagyok. 2010 áprilisában műtöttek bal mell rosszindulatú elváltozás miatt. Áttét nem képződött, nyirokrendszer tiszta volt, más egyéb terápiára a bizottság döntése alapján nem volt szükségem, csupán Femara gyógyszert írtak fel, több évi alkalmazás javaslattal. Az eltelt négy évben minden leletem – mellkas rtg, hasi uh, mammografia, mell uh, vérkép, tumormarker – minden alkalommal negatív eredményt mutatott. Utoljára csontizotóp vizsgálaton két éve – 2012-ben – estem át, szintén negatív eredménnyel. Kb. két hónapja mindkét térdemben erős, kisugárzó fájdalmam van, járásomban korlátoz. Az ortopéd szakrendelésen gyógycipőt írtak fel, porc-, csonterősítő tablettákat, és gyulladáscsökkentő krémet. (Időskori kopás, és meszesedés folyamata). Mindezt a legutóbbi onkológiai rendelés során megemlítettem, s a leletemet is bemutattam. Az éves onkológia nagyvizsgálat keretében csontizotóp vizsgálatra nem kaptam beutalót. Az újabban fennálló problémám okán sem küldtek vizsgálatra. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen időközönként szükséges ennek elvégeztetése? Illetve jelen esetben indokolt-e a vizsgálat – esetleg soron kívül való – megtörténte? Emellett csontsűrűség mérés javasolt-e? Kérdésem alapja: édesanyám sajnos mellműtét után, csontáttét rákban hunyt el. Köszönettel, és tisztelettel: Gabriella

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

Tisztelt Kérdező! Mivel Femara tablettát írtak elő, feltételezem, hogy "hormon-érzékeny" emlőrákja volt. A hormon-érzékeny emlőrák gyakrabban ad akár sok év után is áttétet a csontokba. Az Ön által leírt kétoldali térdfájdalom nem utal csontáttétekre (az áttétek csak nagyritkán korlátozódnak a térdekre, inkább a gerincben, bordákban keletkeznek és nem szimmetrikusan), de mindenestre kivizsgálást javaslok. A következők indokoltak: 1./ Térdekről Röntgen-felvételek 2./ A Femara a természetes csontritkulás fokozódását okozza, ezért csontsűrűség (DEXA) vizsgálat javasolt, kalcium és D-vitamin pótlással. Szerintem itt lesz a baj. 3./ Csontizotóp vizsgálatot én mindenképpen előírnék. Jobbulást! Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. április 22., 20:55; Megválaszolva: 2014. április 27., 16:30
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat
Emlő fájdalom
Mell ultrahang kóros eltérésre utal