melldaganat

Mélyentisztelt Doktornő/Doktorúr! Édesanyámnál egy hónapja rosszindulat melldaganatot diagnosztizáltak, azóta eltávolították a cseresznye nagyságú daganatot, és a nyirokcsomóból is kimetszettek egy kis darabot. Ma érkezett meg a műtét utáni szövettan, ennek értelmezéséhez kérnék segítséget. " I. Invasiv ductalis carcinoma, jól differenciált, grade I-es. pT1c N1a. NPI: 3, 30 (jó) . Kimetszés az épben. A tumor oestrogen és progesteron receptor pozitív, mindkét Qindex: 8. Her-2 és p53 negatív. II. Daganat mentes tumorágy. " A sebészfőorvos, aki az operációt végezte, nem bőbeszédű, csak annyit mondott, onkológushoz utalja Édesanyámat. Szeretném tudni a gyógyulási esélyt, hogy milyen kezelés következhet, mik a kilátások, reménykedhetünk-e teljes gyógyulásban, milyenek a túlélési esélyek ennél a fajta daganatnál? Nagyon hálásan köszönöm a segítséget, előre is. Üdvözlettel: Kata

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Jó leírás, csak a Mama életkorát nem tudom, talán 63 lehet (bár ez a kérdező életkorának van feltüntetve) .

Mindenestre már nem menstruáló ("posztmenopauzális") nőbetegről lehet szó.

A műtét kiterjedését sem írja (egyedül a daganatot távolították el, vagy az egész emlőt? ) .

Hormonreceptor pozitív, HER2 negatív daganatot távolítottak el az emlőből, mely I fokozatú volt (grade I) .

Sajnos nem írja a nyirokcsomó (k) szövettanát sem.

Levele utolsó mondatában kb. 4-5 félét kérdez, kisebb tankönyv kellene a megválaszoláshoz, de röviden a következőket mondom:

Ha az emlő megmaradt (csak a daganatot távolították el megfelelő biztonsági zónával) , és a nyirokcsomók negatívok, akkor az emlő sugárkezelése szükséges, valamint hormontabletták szedése évekig.

Ha az emlő megmaradt és daganatosak voltak a nyirokcsomók, akkor sugárkezelés, kemoterápia és hormontabletták szükségesek.

Ha eltávolították az egész emlőt és negatívok voltak a nyirokcsomók, akkor egyedül hormontabletták szükségesek.

Ha eltávolították az egész emlőt és pozitívok voltak a nyirokcsomók, akkor sugárkezelés, kemoterápia és hormontabletták szükségesek.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. november 15., 21:55 ;Megválaszolva: 2012. november 16., 15:06
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Van e áttét?
Mennyi esélye van?
Tartós mellfájdalom okai
Mellrák diagnózis értelmezése
Mellrák, avagy vegyek még tartós...
Tisztelt Doktor Úr! December 17-én műtöttem rosszindulatú emlődaganat miatt, a mellem negyedét távolították el. A műtétkor a sentinel...