CA-125 tumormarker

Tisztelt Doktor Úr! 1, 5 évvel a tripla neg. emlőrákra kapott kemoth. -ám befejezése után (és közben is) csináltattam tu.markereket. Mostani értékem (0-21-ig terjedő intervallumban) 20, 60 és júniusban volt 13, 90. Közben júliusban hasi UH, augusztusban vaginális UH is történt, ezek negatívak. Ön szerint mi a teendőm? Van e teendőm vagy ne "túráztassam" magamat? Válaszát előre is köszönettel: Ibolya

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Tripla negatív emlőrákja volt.

A CA 125 tumormarker elvileg a petefészekrákban keletkező (esetleg keletkező) kóros fehérjét jelzi, semmi köze esetünben az emlőrákhoz.

Ne túráztassa magát, viszont rendszeresen nézesse - mint már tette nagyon okosan - a női dolgokat: nőgyógyászati vizsgálat, hüvelyi ultrahang, ismételt CA 125.

Családban volt sok-sok emlőrák és /vagy petefészekrák?

Bizonyos genetikai elváltozások (a BRCA1-2 gének károsodásai = "mutációi") az emlő ÉS a petefészek daganatos megbetegedésének kockázatát emelik. Az Országos Onkológiai Intézetben (Bp, Kékgolyó utca) a Molekuláris Biológiai Osztályon végeznek Prof. Oláh Edit vezetésével ilyen vizsgálatokat - de már máshol is van ilyen vizsgálat, sőt.

Egyébként mi a fenének kellett a CA 125-öt nézetni emlőtumoros betegnél?

A tumormarkerek örökös nézegetése legtöbbször fölösleges izgalmakat okoz, esküszöm.

Remélem, itt is fölöslegesen izgulunk.

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. november 05., 12:56; Megválaszolva: 2012. november 06., 22:01
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Van e áttét?
Mennyi esélye van?
Tartós mellfájdalom okai
Mellrák diagnózis értelmezése
Mellrák, avagy vegyek még tartós...
Tisztelt Doktor Úr! December 17-én műtöttem rosszindulatú emlődaganat miatt, a mellem negyedét távolították el. A műtétkor a sentinel...