Hormonegyensúly mellrák esetén

Tisztelt Doktor Úr! 50 éves vagyok, három és fél éve hormon érzékeny melldaganattal műtöttek. A kemo- és a sugárkezelések után Zitazónimot és Lucrin injekciót kapok, az ösztrogén visszaszorítására. Mióta nincs menstruációm azóta gondolom a progeszteron sem termelődik a szervezetemben. A dilemmám a következő: 1/ Annak ellenére, hogy a gyógyszer csökkenti az ösztrogént, több forrásból is jut a szervezetbe, (fito-, xeno-ösztrogén) és ha nincs elég progeszteron akkor nincs ami ellensúlyozza ezt. 2/ Egyáltalán kellenek-e ezek a gyógyszerek? Nem lenne-e elég a szervezet progeszteron szintjét természet azonos progeszteronnal pótolni, növelni, ami képes lenne ellensúlyozni az ösztrogént? Mivel már 3 éve kapom a Zitazóniumot és a Lucrint és egyre több mellékhatással szembesülök. Fájnak az izületeim, a csontjaim, nem alszom jól, a hajam minősége is sokat romlott, ráadásul mostanában még erőteljesebben hullik, csontritkulás is elkezdődött, egyre több minden jön elő. A kezelőorvosom szerint 5 évig kellenek, hogy kevesebb eséllyel újuljon ki egy újabb daganat és a mellékhatásokkal együtt kell élni. Legszivesebben befejezném ezeket a gyógyszereket, de mégsem merem megtenni, nehogy esetleg tényleg emiatt jöjjön egy újabb daganat. Emiatt gondoltam, hogy talán a természetes progeszteron pótlás enyhíthetné a mellékhatásokat. Szeretném megrendelni a progeszteron krémet, de nem tudom eldönteni, hogy a fent említett gyógyszerek mellett alkalmazhatom-e? Lehet e Zitazónium+Lucrin+Progeszteron együttes alkalmazása? Olvastam, hogy az ösztrogén és a progeszteron egymással szemben kölcsönösen megnövelik a másik hormonnal szembeni érzékenységet. Ami a kérdés feltevésére késztetett az az alábbi cikk: http: //laborex.hu/dr_platt.pdf Kérem írja meg véleményét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Hormon-érzékeny emlőrák miatt esett át műtéten, és most kapja a megfelelő Zitazonium-Lucrin kezelést.

Ennek megfelelően kellemetlen mellékhatásokat is észlel.

A betegek jelentős része ezeket a mellékhatásokat el tudja viselni a cél érdekében (TÚLÉLNI A RÁKOT! ) .

A GnRH analóg-tamoxifen (Lucrin-Zitazonium) kezelés biztonságos, a kedvező hatások messze felülmúlják a mellékhatásokat. Sok-sok tízezer, százezer asszony kapja ma is szerte a világban. Tehát óriási nemzetközi tapasztalat igazolja a fenti daganatellenes kezelés helyességét.

Hogy miért akar most erővel progeszteront is szedni, az számomra nem érthető.

Ha viszont egyedül a Lucrin-Zitazonium kombináció mellékhatásai miatt, akkor stimmel a dolog.

Nem ördögtől való a progeszteron használata (régebben sokszor használtuk is) emlőrákban pl. medroxiprogeszteron-acetát (Provera, Farlutal) , vagy megesztrol acetát (Megace) formában, de meg kell mondjam, hogy fenti szerek megfelelő rákellenes dózisa esetén újabb kellemetlen mellékhatásokra számíthat. Szintén kedvezően befolyásolják a hormon-érzékeny emlőrákot, de mellékhatásaik nem egyszerűek, súlyosabbak a Lucrin-Zitazonium kombinációnál, ezért az Ön által kapott antiösztrogén kezelés mellékhatásainak enyhítésére csak igen kicsi adagban javasolhatom. Az adagot ki kell titrálni, általában napi 5 mg, vagy inkább a fele (2.5 mg) Provera tabletta elégséges - no, nem a rák ellen, de a mellékhatások enyhítésére. Ha meg a fűben-fában bízik inkább, akkor a Remifemin Plus készítményt ajánlom.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. október 24., 15:29; Megválaszolva: 2012. november 02., 14:08
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Van e áttét?
Mennyi esélye van?
Tartós mellfájdalom okai
Mellrák diagnózis értelmezése