Hormonterápia, sugárterápia-egyszerre vagy egymás után?

Hormonérzékeny melldaganatot távolítottak el a műtét során. AC kemoterápiát kaptam. A kérdésem, hogy egy azon időben adható-e egyszerre a sugákezelés és a hormonterápia, vagy célszerűbb a hormonkezelést a sugárkezelés után indítani? Mikor hatékonyabbak? Együtt vagy külön? Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Az évtizedek óta kialakult szokások szerint a sugárkezelés során (közben) nem adtunk hormon-kezelést, mondván, hogy fokozódik a sugárkezelés által okozott mellkasi hegesedések (fibrosisok) lehetősége. De a legújabb, korszerűbb, pontosabb sugárkezelési technikák miatt ennek már semmi akadálya nincs.

Volt egy olyan érv is, hogy a sugárkezelés az éppen osztódó sejteket találja el - a hormonkezelés meg megállítja az arra érzékeny sejtek szaporodását, de ez a való életben (a klinikumban) nem bizonyítható, inkább csak elméleti okoskodás.

Tehát: mehet egyszerre is.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. augusztus 29., 21:02; Megválaszolva: 2012. szeptember 04., 15:15
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2