• Esti magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Kérem segítsen,mert úgy érzem teljesen magamra hagytak a problémámmal.Eddig nem volt magas vérnyomásom.4 hónapja szültem,a 4.napon felment 200 fölé,két nap alatt sikerült lehúzni nagy nehezen,majd fokozatosan abbahagyhattam a gyógyszert.Így gyógyszer nélkül reggel 115/77körül,p:58, napközben 130/80 p:62 majd kora este mindig felszökik 150/90-re,p:70.(pedig nyugalomban vagyok) Így visszamentem az orvoshoz.A problémám az,hogy mindenféle hormonvizsgálat és 24órás megfigyelés nélkül felírta a Tritace nevű gyógyszert,de nem merem elkezdeni szedni,mert mi van ha másodlagos hipertóniám van.(Kardiológián voltam csak,ahol minden rendben volt)Mindenhol azt olvasom,hogy ilyen fiatalon,24 éves vagyok, először ki kellene zárni az esetleges okokat. Azt is olvastam,h bizonyos gyógyszerek hamis képet adnak hormonvizsgálat esetén,azt szeretném kérdezni,ha elkezdem szedni a Tritace-t,akkor lehet,h nem derül ki a valódi oka a vérnyomás emelkedésnek?Vagy lehet olyan megoldás,h a vizsgálat előtt pár héttel abbahagyom,és akkor már valós lesz az eredmény? Nagyon megvisel ez az ingadozás,bízom benne,h egyszer jobban leszek,és csak a kislányommal tudok majd foglalkozni,de addig még hosszú az út. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:Katalin

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Katalin! Fiatal felnőttkorban is egyre inkább az elsődleges hypertonia kerül előtérbe (egyfajta civilizációs ártalomként), de pl. rendszeresen mozgó, vékony testalkatú betegeknél kevésbé lehet az életmód számlájára írni, indokolt a részletesebb kivizsgálás, főleg, ha kezelésre nehezen reagál a vérnyomás, nagyon magasak az értékek. A vese, pajzsmirigy vizsgálatát a Tritace kevésbé befolyásolja, a veseartéria vizsgálatánál okozhat gondot (de ennek kétoldali szűkülete esetén nem is javasolt az ACE-gátló). Ha a mellékvese hormonjainak zavara merül fel (ez relatíve ritka), 3-4 hétre is ki kellhet hagyni a gyógyszert a laborvizsgálat előtt. Érdemes lenne hypertonia szakrendelést felkeresni (megyei kórházakban, egyetemi klinikákon van általában), ahol néhány szűrővizsgálat, a kórelőzmény után már körvonalazódik, lehet-e más betegség a magas vérnyomás hátterében, kell-e további kivizsgálás. Ha 150-nél nem magasabbak az értékek (nincs már 200-as kiugrás, a diasztolés érték is 100 alatti), akkor akár lehet is még várni kicsit a gyógyszerrel, de azért jó lenne a szakrendelést mielőbb felkeresni, még ha a baba mellől nehezebb is ilyenkor elszakadni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 02., 08:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 00:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés