Magas vérnyomás és bokadagadás

Kb két éve magas vérnyomást állapítottak meg nálam 180/110-et mértek a rendelőben. Azóta is mértem rendszeresen, de ekkora érték nem volt max.145/106. Kaptam gyógyszert, először DIOVAN-t160/12, 5, majd változott Valsotens-re napi 1/2 tbl. Mellette kell szednem 1/2 Nebacob tablettát és egy Dislipat-ot. Most kb. egy hónapja beállt a vérnyomásom 106/78; 98/65; 104/78; stb. Mióta ilyen alacsony minden másnap vettem be a vérnyomás csökkentőt, majd kb 2 hete abbahagytam.Lesz ebből valami gondom? Amíg szedtem, mindig fájt a fejem..azóta, hogy abbahagytam nem fáj. A bokáim nagyon megdagadnak, de azt mondta rá az orvosom, hogy meg kell szokni, a gyógyszertől van?! Pár éve volt mélyvénás trombózisom arra szedtem a Sycumart fél évig, majd orvosi engedéllyel abbahagytam. Aztán tavaly fáradékony voltam, fájt a fejem, a levegőt nehezen vettem, fölkerestem ismét az orvosom, aki azt tanácsolta szedjek fájdalomcsillapítót, majd elmúlik tőle. Az én kérésemre mentem röntgen vizsgálatra, majd CT.re, ahol megállapították, hogy TÖBB lábon kihordott embóliám volt. Azóta megint szedem a vérhígítót. (Elnézést, egy kicsit hosszúra sikerült a levelem, de ezek az adatok szerintem lényegesek.) Kérem szíveskedjen válaszolni, nem-e baj, hogy abbahagytam a vérnyomáscsökkentőt? Illetve mitől dagadhatnak a bokáim? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Bene Orsolya válasza magas vérnyomás témában

KEdves kérdező!

A magas vérnyomás-betegség magától nem nagyon múlik el, érintett az egész érrendszer (sérül az érbelhártya, érelmeszesedés indul el) , nem biztos, hogy teljesen el kellene hagyni a gyógyszereket, legalább a fél Valsotens maradhatna, de ez függ a vérnyomás-értékektől is. Vezessen vérnyomásnaplót (nyugalomban, naponta többször mérve) , jó lenne ABPM-et is látni, éjjel/hajnalban nem megy-e fel a vérnyomás. A lábdagadást számtalan dolog okozhatja, túlsúly, szívelégtelenség, de a korábbi mélyvénás trombózisok következtében kialakult vénás elégtelenség is (mellékhatásként inkább a Ca-csatorna blokkolóknál fordul elő, nem az Ön gyógyszereinél) . Nem írja, milyen a terhelhetősége, fennáll-e még a tavalyi fáradékonyság, légszomj, lehet, hogy érdemes lenne szívultrahangot, kardiológiai vizsgálatot is csinálni, a vénás keringés szempontjából kompressziós harisnya viselése segíthet.

Kérdés: 2011. július 28., 13:42 ;Megválaszolva: 2011. július 30., 22:14
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Friocard kapszula
Magas vérnyomás
Enyhén magas, de ingazdozó...
Megdöbbentően magas...
Kiugró vérnyomás