Lehet felezni?

Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy szabad-e a tablettákat elfelezni? Konkrétan a Diovan HCT 160/12, 5 mg-os filmtablettát kérdezem. Takarékossági okból felezem, mivel a 80 mg-os majdnem ugyanannyiba kerül.. Nemrég azt hallottam, hogy nem szabad a filmtablettákat - főleg amin nincs felezővonal - elfelezni, mert esetleg máshogyan szívódhat fel, ha nincsen rajta bevonat. Ez tényleg így van? Valamint az is érdekelne. hogyha elfelezem a Diovant, marad-e benne elegendő a vízhajtóból, vagy így az már a hatástalannak tartható mennyiség alá csökken? Köszönöm Klári

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza magas vérnyomás témában

Kedves Klári!

Valóban módosulhat a felszívódás (lehet, hogy kevésbé lesz egyenletes) , illetve azoknál a gyógyszereknél lehet ennek jelentősége, amelyek bántják a gyomornyálkahártyát. Mivel a sima, vízhajtó nélküli Diovan filmtabletta felezhető, itt leginkább a vízhajtó mennyiségének csökkenése lehet a gond, mivel a 6, 25mg már nem elég a hatás kifejtéséhez (nem véletlenül nincs ilyen kiszerelésű vízhajtó) . Esetleg egyeztessen kezelőorvosával a 160/25-ös tabletta felezéséről, ha e mellett rendben van a vérnyomás, nincsenek kiugró értékek, valószínűleg szedheti így is.

Kérdés: 2011. február 18., 15:22; Megválaszolva: 2011. február 21., 21:07
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Friocard kapszula
Magas vérnyomás
Enyhén magas, de ingazdozó...
Megdöbbentően magas...
Kiugró vérnyomás