• Még mindíg a 10.15-kei levelem folytatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Nő ! Megköszönve válaszát, pontosítanom kell,mert az esti vérnyomáscsökkentő gyógyszer nevét tévesen adtam meg: Norvasc 5mg. (Nem Novoril,nem is tudom,hogy jutott eszembe ez a gyógyszer,soha nem használtam/.).Utána néztem ,ez viszont mellékhatásként okozhat bokaduzzanatot.Mit tegyek,menjek kivizsgálásra,vagy maradhat a gyógyszer változatlanul. Igaz,van amikor 7,5 mg-ot is beveszek,ha megugrik a vérnyomásom. Másik problémám,amiről szintén előző levelemben írtam ,1997-ben műtöttek pajzsmirigy rosszindulatú daganata miatt,1998-ban kivették a másik pajzsmirigyemet. Azóta L-Thyroxint szedek. Az előző orvosom azt mondta 50 mg-ot szedjek naponta 6 hétig,most elküldött az új háziorvos vérvételre,és a Thyreoidea-Stimuláló eredménye 9,1mU/l. A fejem állandóan zsibbad,fáradékony vagyok,és a vérnyomásom is ingadozik.Azonkivül hízom is,töredezik a hajam,és szédülök. Most 75 mg. L-Thyroxint szedek 6 hétig,és azután megint vérvétel. Nem lehet ezt szakorvossal állandóan kontrollálni? Köszönöm,hogy elolvasta kérdéseimet.

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Semmi gond, én is erre a hatóanyagra gondoltam, csak más gyári névre tippeltem. A Norvasc valóban okozhat lábdagadást, bár ha jól emlékszem, a háziorvos ezt már lecserélte. Vezessen vérnyomásnaplót, illetve továbbra is javasolnám az ABPM-et, és ezek függvényében jön szóba a gyógyszermódosítás. Ha Norvasc nélkül is dagad a lába, akkor kardiológiai kivizsgálás lehet a következő lépés, bár túlsúly, vénás elégtelenség is okozhat bokaduzzanatot. A pajzsmiriggyel kapcsolatosan amit a háziorvos csinált, az korrekt - a TSH alapján alacsony volt a hormonpótlás adagja (ez felelhet a panaszokért is, akár még a lábdagadásért is, bár az akkor inkább a lábszáron jelentkezne), a háziorvos emelt rajta, és ezt később kontrollálja, valószínűleg a szakorvos is ezt tette volna. Esetleg a tumoros előzmény miatt lenne érdemes időnként szakorvosi kontrollra járni, hogy erre milyen sűrűn van szükség, valószínűleg szerepel az ambuláns lapon.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. október 25., 15:07; Megválaszolva: 2010. október 31., 19:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés