• Magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A kérdésem, illetve problémám a következő lenne. Szóval én rendőrnek készülök, most végeztem a főiskolával és lessz egy orvosi alkalmassági vizsgálat. 3 évvel ezelőtt is volt egy, ami komplex vizsgálatokból állt, és akkor azért nem vettek fel, mert amikor megnézték az ekg-t, és a vérnyomásom kissé magas volt. Ezen kívül minden rendben volt, de ez miatt sajnos nem vettek fel. Azóta elvégeztem egy másik szakot, és most már csak az ovosi vizsgálat választ el az álmomtól. Azért volt magas az ekg-m, mert tudom, hogy izgultam, mikor ilyen helyen, kórházban vagyok, és főleg a vérnyomásom mérik, akkor érzem hogy felmegy, de sajnos ott ezt hiába magyaráztam el. Utána voltam a balatonfüredi szívkórházban is, ahol terheléses ekg-val is megállapították hogy nincs semmi bajom sem. Én magamról is tudom, hogy soha nem szédülök, nem szedek gyógyszereket, a tűző napon egész nap is ha kintt dolgozom, meg se kottyan. Szeretném a doktornő tanácsát kérni, hogy mit tegyek, mert tudom hogy ha lessz az orvosi vizsgálat, akkor megint magas lessz, és ez miatt nem akarom elbukni, meg nem is ezért tanultam. Én arra gondoltam, hogy vmi olyan gyógyszer kéne, pl vérnyomáscsökkentő, vagy nyugtató, amit a beveszek előtte és akkor a vizsgálatkor nem lenne magas. Remélem van megoldás, nagyon szeretnék ebben a szakmában dolgozni, egyébként egészséges vagyok, nem iszom, nem dohányzom, meg semmi, csak hát izgulok ez miatt. Itthon, ha megmérem a vérnyomásom, vagy pulzusom mindig jó, de ha már az orvosnál vagyok hogy megmérje, akkor máris 160-170. Előre is köszönöm a válaszát.

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! A biztonság kedvéért jó lenne körbejárni ezt a vérnyomás témát, 24 órás vérnyomásmérő (ABPM) segíthet kimutatni, az orvosi rendelőn kívül valóban normálisak-e az értékek (nem ártana megismételni a terheléses EKG-t sem, hogy mozgásra mennyire megy fel a vérnyomás) - eltérés esetén kezelés javasolt. Ha tényleg csak a fehér köpeny okozta tünetekről van szó, elképzelhető, hogy egy kis nyugtató is segíthet, illetve a béta-blokkoló típusú szerek csökkenthetik a vérnyomást, a pulzusszámot, valamint némiképp a feszültséget is oldják (nem hiába vannak tiltólistán bizonyos sportágak esetén). Ezek azonban receptköteles készítmények, szedésükről, felírásukról konzultáljon a háziorvossal, bár valószínűleg érdemes a vizsgálatot végző orvos felé is jelezni a gyógyszerszedést.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. július 22., 20:00; Megválaszolva: 2010. július 28., 10:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés