• Hogyan történjen a vérnyomásmérés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Vérnyomásmérés során gyakran furcsa számok jönnek ki, és van egy olyan gyanúm, hogy nem jól mérem magamnak. Hogy kell rendesen megmérni házilag a vérnyomásomat?

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Az eredmények összehasonlíthatósága és a zavaró tényezők kiküszöbölése végett ajánlott néhány dolgot szem előtt tartani.

        • Ne fogyasszon kávét, ne cigarettázzon, ne sportoljon a mérést megelőző fél órában!
        • A mérést 5 perc nyugalmi helyzet után végezze!
        • Mérés közben háta, alkarja legyen kényelmesen megtámasztva, lábait ne tegye keresztbe!
        • Mérés közben ne beszélgessen!
        • Érdemes 1-2 percen belül megismételni a mérést.
        • Higanyos vérnyomásmérő esetén a mandzsettát lassan, 2-3Hgmm/másodperc sebességgel kell leereszteni, így nem kaphatunk hamisan alacsony eredményt.
        • A mérést lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben végezze!
        • Válasszon megfelelő mandzsettaméretet!

        Az eredményeket vérnyomásnaplóban jegyezze fel, ez sokat segíthet kezelőorvosának a gyógyszeres kezelés megtervezésében.

        Dr. Kertész Attila - szived.hu


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-04-14 13:54:38; Megválaszolva: 2010. április 14., 13:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr. Molnár Dóra! 15 évvel ezelőtt magas vérnyomást és szívrizmuszavart diagnosztizáltak, amelyekre azóta gyógyszereket szedek. Reggel és este 1-1 szem Ramipril, valamint reggel 1 szem Bisoprolol. Tavaly iyenkor kivizsgáltak...
        Tisztelt Doktornő! Panaszaim a következők: Lüktet a fejem tarkó tájékon és kisugároz a fej egész területére.Fáradékonyság, álmatlanság és szívdobogás érzés kíséri. Vérnyomásom:130/86/96 és 148/98/98 között mozog. 33 éves...
        Tisztelt Doktornő! A következő kérdésben kérem segítségét. Rendszeresen szedett gyógyszerem a Micardis 40 mg és most írtak fel nekem DOXYCYCLIN AL 100 gyógyszert. A két gyógyszer szedhető-e együtt, okoz-e valamilyen kölcsönhatást?...