Vérnyomás ingadozás

Kedves Doktornő/Úr!

Mi okozhatja a vérnyomás nagymértékű ingadozását vérnyomáscsökkentők szedésemelett? A vérnyomás 180 és 140 között ingadozik. A teljes vérkép és vizelet vizsgálatmindössze magasabb fehérje számot állapított meg, tehát a pajzsmirígy nem lehet oka a rohamoknak. Miután a hirtelen megemelkedő vérnyomásnak nincs látható kiváltó oka, így nincs több ötletem. Az elszenvedője 62 éves és kevés a tünet mentes nap.

 

Segítségük előre is köszönöm!

 

Kálmán Éva

 

Dr. Bessenyei Mónika válasza vérnyomás ingadozása témában

Kedves kérdező! Mivel azt írja, a szisztolés érték többnyire 140 Hgmm feletti, nem lehet elmondani, hogy hatásos a vérnyomáscsökkentő kezelés, valószínűleg a terápia módosítására van szükség. A vérnyomás alakulását számos tényező befolyásolja, gyakran a hypertonia mögött nem mutatható ki közvetlen ok (ezt nevezzük primer/elsődleges hypertoniának). Ha többszörös kombináció mellett sem beállítható a vérnyomás, akkor annak hátterében a hormonális okok mellett (ez nem csak pajzsmirigyet jelent) vesebetegséget, veseartéria-szűkületet, alvási apnoe szindrómát is lehet keresni. Javasolt kardiológia vagy hypertonia szakrendelés felkeresése, ahol kizárják az egyéb, vérnyomás-emelkedést okozó tényezőket, felmérik a rizikófaktorokat, s ezek alapján változtatnak a kezelésen.

Megválaszolva: 2010. március 23.

Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)

Vérnyomás csökkentő szedése
Tisztelt Doktor Nő! Nekem ki irták a Co-Renitec gyogyszert, hogy 2-sével szedjem, de ha a vérnyomásom 110/70 állandóan akkor miért kell szed nem 2-sével minden...
Változó vérnyomásérték különböző karon...
Tísztelt Doktornő! Az lenne kérdésem, hogy mostanság magas a vérnyomásom, kaptam már rá gyógyszert is. Azóta méregetem itthon és az a furcsaság van, hogy...
Moringa por
Szép napot kívánok! Vettem magamnak moringa port, ami állítólag rengeteg vitamint tartalmaz, és az energia szintet is növeli. Ez a por nem kavar be abba,...
Magas vérnyomás , gyógyszer elhagyása
Tisztelt Doktornő! 1 éve kb diagnosztizáltak magas vérnyomást nálam! Teljes labor tökéletes , terheléses ekg átlag feletti, hasi UH tökéletes! Valsartan 80...
Magas vérnyomás csökkentése
Tisztelt Doktor Nő! 32 éves férfi vagyok sportolok, kondizgatok, alkalmanként futok, viszont tavaly nyáron éreztem kicsit szúrdogál a tarkóm, majd kértem...
Melyik az erősebb béta blokkoló? melyik...
Tisztelt Weborvos! Tisztelt dr. Nő/Úr! azt szeretném kérdezni, hogy a Nebivolol vagy Lokren az erősebb pulzuscsökkentő? melyik hat jobban a vérnyomásra? hány...