• Magas vérnyomásra egyszerre 3 féle gyógyszer nem túl sok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

         

        Férjem évek óta gyógyszereket szed a magas vérnyomására. Mindenféle kivizsgálás volt, állítólag idegi eredetű...  Xanax és Fevarin szedését írták fel.

        Vérnyomáscsökkentőnek először Tritace nevű gyógyszert, ami nem használt. Utána a Tritace mellé felírták a Tenox nevűt, így sem igazán lett jobb, majd felírták  Pretanix nevű gyógyszert. Most már több mint egy éve folyamatosan szedi EGYSZERRE MINDHÁROM gyógyszert. Az első kettő nem használt neki, de azokat is szednie kell a háziorvos szerint. Nem túlzás, nem felesleges ez ebbe a formában?

        Férjemnél semmi olyan kiváltó ok nincs mint általában a magas vérnyomásos betegeknél, tehát nincs túlsúly, jó a koleszterinje, nem fogyaszt alkoholt, nem dohányzik, még a munkája is elég kényelmes (nincs túlstresszelve). Ezért valószínűsítették hogy idegi eredetű, mivel gyerekkora óta elég visszahúzódó, csendes félénk, zárkózott, befelé forduló természetű. Ez az erősen megrögzött vallásos neveltetéséből adódott (jehova tanui), mivel gyerekkorában nem engedték közösségbe, fejlődni stb, felnőtt korára is ilyen zárkózott maradt. A vallás már felnőttként nem része az életünknek, de így neveltek (engem is) Ez okozat felnőttkorra ilyen problémákat?

        Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Nehéz megmondani, a vallási neveltetésnek jelen esetben van-e köze a vérnyomás-emelkedéshez, annyi bizonyos, hogy a stressz (akár elfojtottan is), pszichés tényezők hormonális és idegi mechanizmusokon keresztül képesek befolyásolni a vérnyomást, és stresszoldással a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikója is csökkenhet. Ebben a kérdésben pszichológus tudna többet mondani, de elképzelhető, hogy akár jóga is segíthet (ha nem is viszi le teljesen a vérnyomást, lehet, hogy jobban beállíthatóvá válik). A hármas kombináció alkalmazása nem ritka, gyakran előfordul, hogy egy vagy két szer nem csökkenti megfelelő mértékben a vérnyomást, és a gyógyszerek dózisának emelése helyett (ami növelheti a mellékhatások előfordulását is) kiegészítő szer adásához kell folyamodni. Az Ön által leírt szereket esetleg össze lehet vonni két tablettába, így relatíve kevesebbnek tűnik a gyógyszerek mennyisége, de ehhez legalább az egyik készítményt le kellene cserélni hatástani csoporton belül - viszont ha ezzel a 3 szerrel jól beállt a vérnyomás, nem nagyon kellene változtatni a gyógyszerelésen.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-03-19 09:01:55; Megválaszolva: 2010. március 19., 09:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: