• Magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok tisztelt Doktor Úr/Nő! azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy barátomnál megállapították, hogy magas vérnyomásban szenved. egyik éjszaka arra ébredt, hogy nem kap levegőt és nagyon gyorsan kezdett verni a szíve. elmentünk az ügyeletre és kapott egy gyógyszert, amit most is szed. 2nap múlva ismét menni kellett a kórházba, mert nem kapott levegőt. 180/110 volt ekkor a vérnyomása.megvizsgálták a szívét is ekg-n (azt hiszem)de azt mondták, hogy a szívének nincs különösebb baja. de nekem furcsa, mert azt mondta, hogy nem érzett semmit, nem fájt a feje, nem vert gyorsan a szíve, csak azt mondta , úgy érzi mintha beszorult volna neki a levegő, és nem kapott levegőt rendesen. most egy gyógyszert reggel és este kell bevennie. és mérnem kell a vérnyomását naponta 3szor. 2hét múlva kell visszamennünk az orvoshoz.én attól félek, hogy nem csak ez a baj, hanem talán a tüdejével is van valami gond, vagy a magas vérnyomás kapcsolatban állhat a nehézlégzéssel? azzal, hogy nem kap rendesen levegőt? és ez mindig csak este jön nála elő, ez a rosszullét. tudni kell, hogy 30éves,stresszes munkahelye van, túlhajszolt életvitel stb.  167cm és 87kg, lehet hogy túlsúlyos is és naponta 3üveg sört meg szokott inni. tudom, hogy ez mind kockázati tényező de most megvonom tőle ezeket és fogyókúrázik is. kérdezném, hogy mi a teendő, ha tényleg beszorul a levegője? mit lehet tenni ez ellen? és a magas vérnyomását be lehet állítani?meg lehet gyógyulni belőle? nagyon köszönöm előre is a válaszát!  

        üdvözlettel:Csillus

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Kérdező!

        A vérnyomáskiugrás okozhat fulladást, légszomjat, bár egy egyébként egészséges fiatalembernél nem feltétlenül kellene ilyen panaszokat kiváltania. Érdemes lenne szívultrahangot csináltatni, nincs-e valamilyen szervi eltérés a háttérben, de a fulladásos panaszok miatt természetesen tüdőgyógyászati (esetleg allergológiai) vizsgálat is szóba jön - ezektől függ, milyen gyógyszer segíthet, ha ismét jelentkezik nehézlégzés.


        A vérnyomás egyébként általában jól beállítható, bár a túlsúly, a stressz és a napi 3 üveg sor nem sokat segít - nagyon helyes, hogy próbálnak változtatni. Jó lenne azt is kideríteni, nincs-e valamilyen egyéb ok (pl. veseeltérés), ami kiváltotta a magas vérnyomást. Ebben belgyógyászati, kardiológiai szakrendelés segíthet. Ha nincs ilyen ok, elképzelhető, hogy életmódbeli változatásokkal normalizálódik a vérnyomás, akár még gyógyszerre sem lesz szükség, de mindenképpen indokolt egy kivizsgálás.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-28 09:29:46; Megválaszolva: 2011. október 04., 11:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés