• Különböző vérnyomásérték a két karban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        a ferjemnek kivizsgalas soran mindeket karjaban megmertek a vernyomast az egyik vagy is jobb karjaban normalis 120/70;a masikban pedig 150/110; az orvosok is csodalkoztak el kultek meg labor eredmenyekre sziv ultra hangra,tudo szuresre mindent rendben talaltak egy kisebb megfazas azt most kezelik de nagyon idegesit hogy mitol van ez a vernyomas nem kover 175cm 78kg 45 eves ini nem iszik de dohanyozik,de szerintem mar minden arra nem lehet fogni szeretnem ha valaki felvilagositna milyen szakorvoshoz forduljunk meg elore koszonom

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Tisztelt aggódó feleség!


        Itt csak egyszeri vérnyomásmérés eredményét látom. Normálisan a két kar között 10-15Hgmm különbség lehet, ennél nagyobb eltérés a kart ellátó artéria szűkületére utalhat (az érintett oldalon alacsonyabb a vérnyomás). Tehát, ha nem méréstechnikai hibából adódott a különbség, hanem az több mérés alkalmával is fennáll, érdemes ilyen irányban vizsgálódni – pl. felső végtagi ultrahang elvégzésével. Ha eltérés igazolódik, angiológiai ill. érsebészeti vizsgálat javasolt.
        A 150/110Hgmm egyébként már emelkedett vérnyomásnak számít. Ha férjének nincs egyéb rizikótényezője (cukorbetegség, túlsúly, magas koleszterinszint, más, érszűkületre utaló eltérés - elmondása szerint a laborok és a szívultrahang is negatív volt), ennél az értéknél még kezdetben életmódváltást javaslunk: a rendszeres testmozgás (minimum naponta fél óra séta), a só-és zsírszegény étrend (sovány húsok, halak, növényi olajok előnyben részesítése) is segít a vérnyomás csökkentésében. Fontos, hogy szokjon le a dohányzásról, mivel ez az egyik legjelentősebb, szív- és érrendszeri eltéréseket okozó kockázati tényező (igenis sok betegséget fel lehet róni a cigarettának, még ha erről nehéz is meggyőzni egy dohányost). Amennyiben az életmódváltás nem hoz kellő eredményt, gyógyszeres kezelés javasolt.


        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-02-09 20:18:41; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 08:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés