• Magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő, Magas vérnyomással kezelnek, coverex comb és coverex gyógyszereket szedek kombinálva. A következő kérdésim lennének: - Adhatok-e vért? - Szabad-e kávét fogyasztanom? - Megterhelő-e az érrendszer számára, ha hegyre felfelé futok? (ezt rendszeresen szoktam csinálni, utána a vérnyomásom mindig alacsonyabb) - Jelenleg a vérnyomásom a gyógyszeres kezelés hatására nem magas. Viszont már egy jó pár éve nem tudok elég mélyen aludni ahhoz, hogy rendesen kipihenjem magam. Lehet-e ez attól, hogy éjszakára nem megy le eléggé a vérnyomás? Üdvözlettel: Marik Dániel

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező!

        A kis mennyiségű kávéfogyasztás nem emeli jelentősen a vérnyomást, mérsékelt fogyasztása nem ellenjavallt. Minden véradás előtt orvosi vizsgálat történik, az alkalmasságot ez alapján ítélik meg, a nem megfelelően beállított magas vérnyomás általában kizáró tényező. A rendszeres testmozgás kedvezően befolyásolja a vérnyomást, ill. csökkenti az érelmeszesedés és szövődményei kialakulásának kockázatát. A fizikai terhelés során azonban átmenetileg emelkedik a vérnyomás, nem megfelelő gyógyszeres kezelés mellett ez az emelkedés kifejezett is lehet.

        A terhelhetőség megítélésére érdemes lenne egy terheléses EKG-t elvégezni, mely kimutatná az esetleges kóros tenzióválaszt, az éjszakai emelkedettebb vérnyomást egy 24 órás vérnyomásmérő  készülékkel, ún. ABPM-mel lehetne kizárni (alvászavarhoz ettől függetlenül számos egyéb ok is vezethet). Az elvégzett vizsgálatok alapján kezelőorvosa eldöntheti, kell-e módosítani a jelenlegi gyógyszereken.

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-07 09:54:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 09:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés