Mellkasi fájdalom, magas vérnyomás

Üdvözlöm! 27 éves férfi vagyok.Egy hónapja elmentem háziorvosomhoz, mert mellkasi fájdalmaim voltak és a kezem és a lábam napokig hideg volt. Megmérte a vérnyomásom magas volt (160/80) és elküldött EKG-re. Megállapította, hogy Sinusos tachycardiám van. Coviogal-t írt fel (napi 1 tabletta) , mondta hogy menjek vissza egy hónap múlva, és majd akkor csökkentjük az adagot. A mellkasi fájdalmaim egy darabig elmúltak, de most megint jelentkeztek. A vérnyomásom általában 120/60 körül van. A kezem még mindig elég gyakran hideg, és az utóbbi két hétben elég gyakran nehezen veszem a levegőt.És gyakran jobban izzad a hónaljam, mint szokott.Néha még mindig kihűl a lábfejem (általában a bal) és bevizesedik.Ez kb. egy-két napig tart. Kb. 4-5 hete volt egy gyulladt fogam amit gyökérkezelni kellett. Az ínyem a kezelt fog mellett azóta is nagyon gyakran begyullad (néha a torkom is) . Ezt követően szokott jelentkezni a láb hidegsége is.Lehet a panaszok közt összefüggés? Ma visszamentem a háziorvosomhoz elmondtam neki a panaszaimat, és azt mondta hogy szedjem tovább a coviogalt (napi 1) , a többi panaszommal nem nagyon akart foglalkozni. A fogíny gyulladásomra ajánlott egy szájöblítőt Chlorhexamed-et.Szájöblítőt már használtam eddig is csak Elmexet. Engem nem nagyon nyugtatott meg. Ön szerint várjak és szedjem tovább a Coviogalt, vagy menjek el egy másik orvoshoz? Csak nem tudom hogy kihez. Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza magas vérnyomás témában

Tisztelt Kérdező!

Először is egy 27 éves, azaz fiatal embertől a családi anamnézisét kérdezném ki: volt-e, van-e szív- érrendszeri beteg a családjában /szülei, nagyszülei, testvérei között/? Ez azért alapvető, mert ha a családjában több magas vérnyomásos, esetleg szívinfarktusos beteg volt, akkor Önnél is gyanakodni lehet erre. Ha nem terhelt a családfája - bár akkor is lehet ilyen betegsége -, akkor talán nem ebben az irányban gondolnék első nekifutásra.

Amennyit rövid leírása alapján fel tudok vetni:

1. Lehet, hogy kimerült, feszült élethelyzetben van, ami mellkasi panaszt (szúró-nyomó fájdalmakat) , szapora szivverést esetleg a végtagok zsibbadását, a kiserek spazmusa (öszehúzódása) révén azok hidegségét okozhatják. Ehhez hasonló testi tünetek aztán félelmet generálva még nehézlégzéses panaszokat is okozhatnak. Az orvosa által felirt Coviogal (bisoprolol) a szapora szivverését, a vérnyomását csökkenti, a szimpatikus hatásokat mérsékli. A fogíny gyulladásával szintén első körben nem hoznám a fenti tüneteit direkt összefüggésbe, de a kimerültségről és ily módon a meggyengült védekezőrendszerről is árulkodhat.

2. ha az előbbit Ön is és orvosa is kizárja, és komolyabbnak ítélik a helyzetet, akkor az érrendszert is érintő betegségek irányában kell vizsgálatokat kezdeni. Ezt kardiológus, belgyógyász (ha van a közelben, akkor angiológiában is jártas) szakorvos tegye!

Dr. Bíró Csaba István, kardiológus-belgyógyász

Kérdés: 2008. április 25., 22:37; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:18
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Friocard kapszula
Magas vérnyomás
Enyhén magas, de ingazdozó...
Megdöbbentően magas...
Kiugró vérnyomás