Covercard gyógyszerek mellékhatásai

Tisztelt Doktor Nő! Édesanyámnak (59 éves) kb. 4 hete kezdődött egy magas vérnyomásos krízise. Hozzáteszem, hogy sajnos egy kezeletlen hipertóniáról beszélünk (2 hónappal korábban 180-at mértek neki, az azt követő és megelőző időszakról semmilyen mérési eredmény nem áll a rendelkezésünkre) , amit a probléma előtt kezelni lehetett/kellett volna. Azt vettük észre rajta, hogy szédül, fáradékony, zavaros volt a beszéde, a bal kéz befelé rotált. Ez volt kedden, és sajnos itt megint eltelt pár nap, mire orvos látta (szombat) . Labor, EKG rendben volt, a CT-én találtak elhalt agyi területeket, amire azt írták, hogy nem frissek...A legnagyobb 1,3 cm volt. Ha mondjuk kedden halt az adott agyi terület, az szombaton már nem számít frissnek, ezt nem tudom? Lehetséges a tünetek alapján, hogy lábon kihordott egy kisebb strokeot? Több mint 200-as vérnyomása volt ekkor már. A sürgősségin több gyógyszer kipróbálást követően Covercard 10mg/5 mg-os gyógyszert kapott, amit kb. 2 hétig szedett. Azt vettük észre, hogy néhány kiugrástól eltekintve, jó értékeket kezdett produkálni. A 2 hét elteltével, azonban gyógyszer mellett is újra 180-190-es értékeket mértünk. Bizonyára az időjárás is befolyásolta, folyamatos belső feszültséget érzett. Voltunk kardiológusnál, aki a reggeli Covercard gyógyszer mellé írt fel neki Verospiron 50 mg-ot, illetve estére egy Cardura XL 4 mg-os gyógyszert. Utána megint 140 körüli értékeket mértünk, ezért az esti kapszulát nem mertük beadni, félve nehogy nagyon lehúzza neki. Egyik este 160 körül mértünk, így megkapta, és teljesen kiütötte, szédülés, végtaggyengeség, fejfájás. Lehúzta 126-ra. Két napja megint új gyógyszereket szed, reggel Covercard PLUS 10mg/2,5mg/5 mg + Verospiron 50 mg, este pedig Covercard 5mg/5mg. Első este nem volt semmi, viszont megint hasonló tüneteket tapasztalunk, végtaggyengeség, bal kéz és láb ügyetlen, végtagzsibbadás, beszédzavar 140-150-es vérnyomás mellett is. Mivel nincs ezen a téren semmilyen hasonló tapasztalatunk, azt szeretném kérdezni, hogy ez mennyire erős gyógyszer, mennyire normálisak ezek a jelenségek, illetve mennyi ideig tarthat, mire beállítja a vérnyomást? Korábban semmilyen gyógyszert nem szedett.Lehetséges, hogy a szervezet így reagál az alacsonyabb vérnyomásra? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Molnár Dóra válasza vérnyomás beállítás témában

Kedves Kérdező! Igen, sajnos kisebb- nagyobb agyi keringés zavarok állnak a tünetek hátterében, és mivel van elhalt terület is, ez valóban stroke-nak felel meg. A kezeletlen súlyos hipertónia beállítása hetek alatt lehetséges, egyelőre 150 hgmm körüli érték lenne megfelelő az egyenletes agyi keringés biztosítása érdekében. Neurológiai és kardiológiai szakrendelés felkeresése is javasolt. Jobbulást kívánok az Édesanyjának!

Üdvözlettel: dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. március 23., 22:19; Megválaszolva: 2022. március 31., 17:25
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magas vérnyomás
Magas pulzus szoptatás alatt
Kedves Doktornő! Lassan hat hónapja hogy született a kisfiam, jelenleg is szoptatok..Terhesség alatt dopegytet és betalocot szedtem, amit persze most is...
Nátrium hiány
Tisztelt Doktornő! Két kérdésem lenne: 1. Nátrium hiányom van (100 mmol/l) , pedig elég sósan étkezem. 2 féle vérnyomáscsökkentőt szedek...
Magas vérnyomás helyre jön szülés...
Vérnyomáscsökkentő gyógyszer...
Üdv! 4 éve szedek vérnyomáscsökkentő gyógyszer Tenox 5MG és Irbesartan 150MG! 3 éve Tachycardia állapitottak meg kontrollon amire Nebibeta 5MG kell...