Mellkas röngten eredmény és mellkasi fájdalom

Tisztelt Doktornő! 24 éves nem dohányzó, enyhén túlsúlyos férfi vagyok. A mai nap készült mellkas rtg kapcsán szeretném a véleményét kérni. Minden negatív volt rajta viszont szerepelt a leleten az a kifejezés, hogy: "a szív nem nagyobb, kissé kitöltött szívöböl" Az idézett fordulat második részére lennék kíváncsi, hogy vajon ez jelenthet e bajt? 2021. szeptemberében voltam kardiológiai kivizsgáláson, ahol sinus tachycardidián kívül minden renden volt elvileg a szív-uh-n, ennek leletét csatoltam. Történhetett azóta valami, ami ezen rontott? Szükséges-e további kivizsgálás Ön szerint. A mellkas rtg-t abból a célból kértem, hogy hónapok óta a napjaim legnagyobb részében fáj a mellkasom, főleg ha megnyomom (olyan 3 újjbegyni helyen, bal oldalon a borda és a szegycsont kapcsolódásánál, ill felette) , illetve van, hogy bizonyos mozdulatoknál jobban. Ilyenkor a borda és a szegycsontot összekötő vonalban érzem a fájdalmat, illetve van, hogy az a felett lévő bőrterületet is irritáltnak, fájdalmasnak/égőnek érzem. Ezen utóbbi kapcsán már többször voltam az elmúlt 6-8 hónapban kardiológiai kivizsgáláson, minden negatív volt (ekg, szívuh, terheléses ekg, holter) . A háziorvosomban felmerült a bordaporc vagy valami hasonló gyulladása, ám ilyet az rtg lelet nem ír le. Az volna a kérdésem, hogy ezen utóbbi kapcsán mi a teendőm, hogy milyen vizsgálatot végezhetnák még, ami közelebb vinne, hogy mitől fáj a mellkasom? Illetve a mostani rtg lehet a csatolt korábbi vizsgálat ellenére igényel-e további kivizsgálást, vagy pontatlan a lelet? Előre is köszönöm a segítségét.

Dr. Molnár Dóra válasza mellkas fájdalom témában

Kedves Kérdező!

A panasz lehet mozgásszervi eredetű, például rossz testtartásból adódóan, vagy a háziorvos által említett bordaporc probléma miatt. Reumatológiai szakrendelés felkeresése javasolt. A rtg árnyék miatt nem kell aggódni, a szív pontosabb megítélése a kardiológus feladata. Egyéb mellkasi problémákkal pedig szükség esetén a tüdőgyógyászhoz kell fordulni.

A fiatal kori enyhe magasvérnyomás betegség miatt néhány évente javasolt kardiológiai ellenőrzés az egészséges életmód mellett.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. január 14., 18:58; Megválaszolva: 2022. január 16., 11:35
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magas vérnyomás helyre jön szülés...
Vérnyomáscsökkentő gyógyszer...
Üdv! 4 éve szedek vérnyomáscsökkentő gyógyszer Tenox 5MG és Irbesartan 150MG! 3 éve Tachycardia állapitottak meg kontrollon amire Nebibeta 5MG kell...
Vérnyomás magas
Tavaly és tavaly előtt is voltam kardiológián, tavaly előtt azért, mert az okosórám szerint alvás közben van hogy 35 ös a pulzusom -egyébként a...
Covercard gyógyszerek mellékhatásai
Tisztelt Doktor Nő! Édesanyámnak (59 éves) kb. 4 hete kezdődött egy magas vérnyomásos krízise. Hozzáteszem, hogy sajnos egy kezeletlen...
Kockázatos?
Tisztelt Doktor Nő! 43 éves férfi vagyok kezelt beállított magas vérnyomással. Babát szeretnénk és a merevedésemmel néha gondok...