Magas vérnyomás

Tisztelt Doktornő, Az elmúlt hónapokban időnként szédülök, gyakran fáj a fejem. Mivel egyuttal a nyaki gerincem is fájt, voltam reumatológusnál, aki Sirdaludot és Aflamint adott, ettől a szédülés csökkent. A masszázs és torna még most fog következni ez miatt. Régi visszatérő panasz, hogy gyorsan ver a szívem, néha mintha a "nyakamban dobogna", ezért az elmúlt években 2 alkalommal voltam ez miatt szívultrahangon és EKG-n, azt javasolták, hogy gyógyszer nem kell, sportoljak (valóban nagyon edzetlen vagyok). Októberben voltam utoljára kardiológián, akkor is majnem minden lelet negatív volt, a vizsgálat során viszont a doktor úr 3x mérte meg a vérnyomásom, mert nem tetszett neki, hogy a per érték 83-85 körüli, de erre végül nem mondott semmit. Az elmúlt hetek nagyon stresszesek voltak, édesapám meghalt, neki korábban volt szívrohama, illetve a nyakam miatt is nagyon szorongtam, hogy nehogy valami porckorongsérv vagy ilyesmi legyen. 4 nappal ezelőtt éjszaka dolgoztam, egy olyan helyen, ahol volt vérnyomásmérő. Mivel megint fájt a fejem és szédültem, egy darabig pánikoltam ezen (arra gondolva, hogy valami agyi vérkeringési bajom van), majd megmértem a vérnyomásomat, ami 131/92 és 136/94 Hgmm voltak, 110/min-es pulzussal. Tudom, hogy ez a mérés egy erősen szorongó, stresszel állapotban volt, viszont az októberi kardiológiai magasabb diasztolés értékkel együtt nagyon meg vagyok ijedve, hogy hypertóniás leszek. Azon vacillálok, hogy életmódváltás, (van kb. 10 kg súlyfeleslegem), sport, pszichoterápia beiktatása utánig várjak egy újabb kivizsgálás kezdeményezésével, vagy menjek minél hamarabb megint kardiológiára, hogy esetleg beállítsanak valami gyógyszert? Az előzményekből amúgy Hashimoto thyreoditis emelhető ki. Koleszterinem nem magas, vérképemben egy enyhe vashiány van.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a mikor kell gyógyszer témában

Kedves Kérdező! Az úgynevezett magas-normális- enyhe hypertonia kezelése az életmódváltozással kezdődik. Érdemes lenne 24 órás vérnyomás monitorozással (ABPM) ellenőrizni az egész napos vérnyomás és pulzus értékeket. Ez több információt szolgáltat, mint a saját mérés. Konyhasó bevitel csökkentése, heti legalább 150 perc közepes aktivitású testmozgás (például tempós gyaloglás) , az említett testsúly optimalizálás javasolt. Szemfenéki vizsgálat, vese ultrahang, vizelet fehérje meghatározás, szív ultrahang vizsgálat segíthet felmérni, hogy milyen állapotban vannak a magas vérnyomás káros hatásainak leginkább kitett szervek. Leletek birtokában lehet dönteni a gyógyszeres kezelés szükségességéről. Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. január 08., 16:35; Megválaszolva: 2021. január 10., 23:10
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
általános kérdés
Stressz,pánik,magasvérnyomás,TIA...
Érelmeszesedés?
Korrekt vérnyomás értékek?
Vérnyomás