• Mi okozhatta a hirtelen magasabb vérnyomás értéket, tüneteket?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Molnár Dóra! 15 évvel ezelőtt magas vérnyomást és szívrizmuszavart diagnosztizáltak, amelyekre azóta gyógyszereket szedek. Reggel és este 1-1 szem Ramipril, valamint reggel 1 szem Bisoprolol. Tavaly iyenkor kivizsgáltak (kardiológus, pszichiátria, ultrahang, vérvétel), szerencsére minden negatív volt. Ekkor derült ki, hogy mitralis prolapsus syndr.-ám van. 4-5 nappal ezelőtt este 8 és 9 óra körül erős szívdobogás érzetem volt kb. 10-20 másodpercig, légszomj kíséretében. Ekkor megmértem a vérnyomásom, ami 178/100 volt 100 körüli pulzusszámmal. Előtte nem végeztem semmilyen fizikai munkát, lépcsőn mentem fel (kb. 20 lépcsőfok). Egy negyed óra múlva lement a vérnyomásom 154/82-re 97-es pulzusszámmal. Ekkor levittek az ügyeletre, ahol a vérnyomásom szintén 154/85 volt 86-os pulzusszámmal. Kaptam 1 szem frontin tablettát és az ilyenkor szokásos nyelv alá adandó sprayt. Egy negyed óra múlva az ügyeleten a vérnyomásom már 140 körüli értéken volt. Az ügyeletes orvos szerint az időjárás okozta változások miatt lehetett ez a magasabb érték. Haza érve a vérnyomásom teljesen beállt a szokásos értékekre (118/69 61), mely szerencsére azóta is szinte változatlan. Azóta ezeket az értékeket mértem: 108/68 70; 102/76 66; 110/73 60; 121/67 73; 122/73 62; 111/78 68; 123/68 60; 109/71 55; 119/80 66; 101/67 55; 114/67 68; 99/62 57; 107/64 59; 126/86 57; 112/70 63 Ma reggel: 109/73 63 Mi okozhatta a hirtelen magasabb vérnyomás értéket, tüneteket? Kell-e egyáltalán ezzel foglalkoznom? Szükséges-e orvoshoz fordulnom? Mi a teendő ilyen esetben, ha újra előfordulna? Köszönöm a válaszát!

        Dr. Molnár Dóra válasza a egyszeri magas érték témában

        Kedves Kérdező! Belső feszültség, vagy külső körülmény is okozhat magasabb vérnyomást bárkinél. Egy alkalom alapján, különösen a teljesen jó értékeit is figyelembe véve, nem kell gyógyszert módosítani, de valóban érdemes kicsit figyelni, hogy miként alakul mostanában a vérnyomás. Ha esetleg ismét felmenne, - beszélje meg a háziorvossal mindenképpen- plusz fél adag bisoprololt javasolnék. Amennyiben ingadozóvá válik a vérnyomás- heti több alkalommal vannak magas értékek, akkor újra kell gondolni a terápiát- Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 04., 11:14; Megválaszolva: 2019. február 10., 20:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: