• Enyhén magas, de ingazdozó vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktorúr! Férjemnek, aki 43 éves, valószínűleg már hosszabb ideje enyhén magas, de ingadozó vérnyomása van. Mostanában naponta többször méri: 130/80 és 150/90 között változik. Leginkább a 130-140 - es tartományban van. Gyógyszert nem szed. Más betegségről nem tudunk, de a triglicerid szintje legutóbb 4, 09 mmol/l, a HDL koleszterin pedig 0, 8 mmol/ l eltérést mutatott a referencia értékekhez képest. Volt szemfenék vizsgálaton. Ott az egyedüli eltérés a kereszteződési tünetek voltak, amit úgy tudok a magas vérnyomástól alakul ki. Kérdésem az lenne, hogy a gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen- e ilyen esetekben? A kereszteződési tünetek a szemfenéken azt jelentik-e, hogy már valószínüleg más szervekben is fellépett érkárosodás? Illetve utolsó kérdésem, hogy ezeket kezeléssel vissza lehet- e fordítani vagy csak megállítani a romlást? Ilyenfajta romlás mennyire hajlamosít a szívet ereket érintő betegségekre.... szívinfarktus, stroke, egyebek? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel! Anikó

        Dr. Molnár Dóra válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Kérdező! Természetesen az életmód optimalizálása elsődleges, de - mint ahogy írja - már úgynevezett célszervkárosodás is van, valószínűleg szükséges a gyógyszeres kezelés. Az kezdeti érfal elváltozások egy része még javulhat is, illetve a romlás megállítható, vagy nagymértékben lassítható. Ezt több tényező befolásolja. EKG, szív és vese ultrahang vizsgálat is javasolt az állapot felmérés részeként. A szemfenéki eltérés arra mutat rá, hogy az érfalak érintettek, de azt nem lehet ebből tudni, hogy mely szervben milyen mértékben. Ez igen nagy enyéni különbségeket mutathat. Jobbulást kívánok a férje számára, Önnek pedig erőt az életmódváltozásban való támogatáshoz! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. november 08., 10:35; Megválaszolva: 2018. november 08., 23:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr. Molnár Dóra! 15 évvel ezelőtt magas vérnyomást és szívrizmuszavart diagnosztizáltak, amelyekre azóta gyógyszereket szedek. Reggel és este 1-1 szem Ramipril, valamint reggel 1 szem Bisoprolol. Tavaly iyenkor kivizsgáltak...
        Tisztelt Doktornő! Panaszaim a következők: Lüktet a fejem tarkó tájékon és kisugároz a fej egész területére.Fáradékonyság, álmatlanság és szívdobogás érzés kíséri. Vérnyomásom:130/86/96 és 148/98/98 között mozog. 33 éves...
        Tisztelt Doktornő! A következő kérdésben kérem segítségét. Rendszeresen szedett gyógyszerem a Micardis 40 mg és most írtak fel nekem DOXYCYCLIN AL 100 gyógyszert. A két gyógyszer szedhető-e együtt, okoz-e valamilyen kölcsönhatást?...
        Vérnyomás problémámra nehezen találtak gyógyszert, kezdetben, 20 éve az alsó érték volt kicsit magas 90-94, később a felső is romlott. Érdekes módon a jelen megoldás fontos része este xanax 0, 25 mg-nek a fele. 2 éve voltam, kardiológusnál...