• Magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktorúr! Férjemnek, aki 43 éves, valószínűleg már hosszabb ideje enyhén magas, de ingadozó vérnyomàsa van. Mostanàban naponta többször méri: 130/80 és 150/90 között változik. Leginkább a 130-140 - es tartományban van. Gyógyszert nem szed. Más betegsègről nem tudunk, de a triglicerid szintje legutóbb 4,09 mmol/l ,a HDL koleszterin pedig 0,8 mmol/ l eltèrést mutatott a referencia értékekhez képest. Volt szemfenék vizsgálaton. Ott az egyedüli eltérés a kereszteződési tünetek voltak, amit úgy tudok a magas vérnyomástól alakul ki. Kérdésem az lenne, hogy a gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen- e ilyen esetekben? A kereszteződési tünetek a szemfenèken azt jelentik-e, hogy már valószínüleg más szervekben is fellépett érkárosodás? Illetve utolsó kérdésem, hogy ezeket kezelèssel vissza lehet- e fordítani vagy csak megállítani a romlást? Ilyenfajta romlás mennyire hajlamosít a szívet ereket érintő betegségekre.... szívinfarktus, stroke, egyebek? Előre is köszönöm a vàlaszát! Üdvözlettel! Anikó

        Dr. Molnár Dóra válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Kérdező! Természetesen az életmód optimalizálása elsődleges, de - mint ahogy írja - már úgynevezett célszervkárosodás is van, valószínűleg szükséges a gyógyszeres kezelés. Az kezdeti érfal elváltozások egy része még javulhat is, illetve a romlás megállítható, vagy nagymértékben lassítható. Ezt több tényező befolásolja. EKG, szív és vese ultrahang vizsgálat is javasolt az állapot felmérés részeként. A szemfenéki eltérés arra mutat rá, hogy az érfalak érintettek, de azt nem lehet ebből tudni, hogy mely szervben milyen mértékben. Ez igen nagy enyéni különbségeket mutathat. Jobbulást kívánok a férje számára, Önnek pedig erőt az életmódváltozásban való támogatáshoz! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. november 08., 10:35; Megválaszolva: 2018. november 08., 23:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés